Γερμανία: Μείωση 66% στις νέες αφίξεις μεταναστών μετά το κλείσιμο των συνόρων

Το τελευταίο τρίμηνο του 2015 «καταγράφηκαν περισσότεροι από 500.000 αιτούντες άσυλο. Το πρώτο τρίμηνο (2016) δεν ήταν ούτε 170.000» ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών

Μείωση 2/3 στις νέες αφίξεις μεταναστών που θέλουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου στη Γερμανία κατέγραψε για τον Μάρτιο το Βερολίνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ο αριθμός των νέων μεταναστών τον Μάρτιο ήταν 20.000 όταν τον Φεβρουάριο ήταν 60.000.

«Τον Δεκέμβριο είχαμε 120.000 πρόσωπα, τον Ιανουάριο 90.000, τον Φεβρουάριο 60.000 και τώρα τον Μάρτιο 20.000» μερικές εβδομάδες μετά το κλείσιμο της μεταναστευτικής διαδρομής των Βαλκανίων», ανακοίνωσε ο υπουργός επικαλούμενος τα στοιχεία ανά μήνα στο σύστημα EASY που εκτιμά τον αριθμό των μεταναστών που λογαριάζουν να καταθέσουν αίτηση ασύλου.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2015 «καταγράφηκαν περισσότεροι από 500.000 αιτούντες άσυλο. Το πρώτο τρίμηνο (2016) δεν ήταν ούτε 170.000. Αυτό αντιπροσωπεύει μια μείωση 66%», υπογράμμισε ακόμη ο υπουργός.

«Τα μέτρα μας λειτουργούν», δήλωσε με ικανοποίηση ο υπουργός κάνοντας λόγο για «θετική εξέλιξη», αλλά αρνούμενος να προβεί σε προβλέψεις για το επόμενο έτος, καθώς αν το κλείσιμο, στις αρχές Μαρτίου, της διαδρομής των Βαλκανίων μείωσε τις μεταναστευτικές ροές, άλλες διαδρομές μπορεί να αναδυθούν.

«Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η μείωση των αφίξεων οφείλεται στο κλείσιμο της διαδρομής των Βαλκανίων», παραδέχθηκε ο υπουργός, επιμένοντας επίσης στα θετικά της αμφιλεγόμενης συμφωνίας, που υπογράφτηκε στις 18 Μαρτίου ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία και της οποίας ο εμπνευστής ήταν το Βερολίνο: «Υπάρχει τώρα μια ευρωπαϊκή λύση», υποστήριξε.

«Ο καιρός του “laisser-passer” τελείωσε», είπε ο ντε Μεζιέρ και πρόσθεσε πως «καμία χώρα (της ΕΕ) δεν θα αφεθεί μόνη» αναφερόμενος στην Ελλάδα, όπου δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί μετά το κλείσιμο της κυριότερης διαδρομής που ακολουθούσαν οι μετανάστες ξεκινώντας από την Τουρκία και με προορισμό τη βόρεια Ευρώπη.

Απάντηση