Πρακτικές συμβουλές για τη διακόσμηση του χώρου σας

Η διαμόρφωση εvός χώρου δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα συναρπαστικό παιχνίδι συνδυασμών. Αξίζει να συμβουλευτείτε ένα ειδικό που θα μπορέσει να σας βοηθήσει να σαs βοηθήσει να αξιολογήσετε τις  ανάγκες του χώρου σας, να αντιμετωπίσετε πιο σωστά τις  αδυναμίες  του, και να τις ιεραρχήσετε. Από εκεί και πέρα το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στη φαντασία και τον αυθορμητισμό.

Είναι απαραίτητο ο χώρος σας να αναδεικνύει την προσωπικότητά σας και να σας γεμίζει αισθήματα γαλήνης, θαλπωρής και ζωντάνιας. Για να δούμε μαζί κάποια μυστικά που θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε αυτό.

Πρώτο βήμα-καταγραφή αναγκών

Για να μπορέσετε να διευκολυνθείτε θα πρέπει αρχικά να καταγράψετε τις  ανάγκες  που υπάρχουν για το συγκεκριμένο χώρο και στη συνέχεια να τις  ιεραρχήσετε. Για να γίνει αυτό σωστά θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας  τη διαμόρφωση όλου του σπιτιού.

Σε χώρους  μικρούς, πολλές φορές  και ενιαίους, όπως  είναι κουζίνα-σαλόνι, οι ανάγκες που δημιουργούνται είναι τελείως διαφορετικές από αυτές που υπάρχουν όταν ο χώρος  είναι απομονωμένος.

Η αξία του μινιμαλισμού στη διακόσμηση

Ξεκινήστε έχοντας  σαν αρχή να αφήσετε έξω από το χώρο σας οτιδήποτε περιττό και βολευτείτε άνετα σε ένα περιβάλλον που έχει τη δική σας σφραγίδα. Μη γεμίζετε το χώρο σας με περιττά διακοσμητικά ή έπιπλα, τα οποία δεν έχουν καμία χρησιμότητα και απλά επιβαρύνουν το χώρο- για παράδειγμα σε ένα χώρο που η κουζίνα και το σαλόνι είναι ενιαία, μην βάζετε και τραπεζαρία και τραπέζι στην κουζίνα! Είναι προτιμότερο να πάρετε μία μικρή αλλά ανοιγόμενη τραπεζαρία και να τη χρησιμοποιείτε καθημερινά, αλλά και όταν θέλετε να κάνετε ένα τραπέζι.

Παίξτε με συνδυασμούς

Ο συνδυασμός διαφορετικών στυλ, από διαφορετικούς αιώνες, φιλοσοφίες, είδη τέχvης, προσθέτει νέα δημιουργικότητα και πάθος στο χώρο σας.

Η μόδα προστάζει την επιστροφή στη φύση! Τα μοτίβα της  φύσης, κλαδιά, φύλλα, φυσικοί κορμοί αποτυπώνονται τόσο στα σχέδια των επίπλων όσο και στα υφάσματα. Τολμήστε να τα χρησιμοποιήσετε για να διακοσμήσετε το χώρο σας!

Χρώματα διαχρονικής αξίας

Αξιοποιήστε την κομψότητα και την εκλεπτυσμένη συμπεριφορά του γκρι, του εκρού, του λευκού και του μπεζ. Προσθέστε γύρω τους  μεταλλικές λάμψεις  ή ζεστές  αποχρώσεις του ξύλου, ανανεώνοντας το χώρο σας με σικ τρόπους.

Παίξτε με τα χρώματα σε πολλά επίπεδα

Να θυμάστε ότι η πρόσμιξη των τονικών διαβαθμίσεων ενός χρώματος  αποφέρει πάντοτε θεαματικό αποτέλεσμα. Μπορείτε να το εμπλουτίσετε με ετερόκλητα υλικά και υφάσματα με διαφορετική υφή. Συνδυάστε το ξύλο με το μέταλλο, το δέρμα με το μαλλί, ακόμη και το βαμβακερό με το βελούδο. Βάψτε το σαλόνι  σας με αποχρώσεις του γκρι είτε πιο ζεστές, είτε πιο ψυχρές (μην ξεχνάτε ότι ένα χρώμα από μόνο του δεν είναι ποτέ ψυχρό, αλλά εξαρτάται από τον τόνο που θα διαλέξετε, π.χ. αν θα έχει μέσα κόκκινο ή μαύρο, αυτό το κάνει θερμό ή ψυχρό). Οι αποχρώσεις του χρώματος αυτού αφενός  δείχνουν το χώρο σας πιο μεγάλο και αφετέρου συνδυάζονται πολύ όμορφα με τα ξύλινα δάπεδα ή με τα laminate.

Δημιουργήστε κατασκευές που θα μεγεθύνουν το χώρο σας

Οι γύψινες κατασκευές  μπορούν να μεταμορφώσουν έναν τοίχο πολύ εύκολα, γρήγορα και οικονομικά, σε σχέση με μια επιπλοσύνθεση ή μια βιβλιοθήκη. Μια τέτοια κατασκευή σας  δίνει τη δυνατότητα ανάλογα με το σχήμα που θα έχει, να «φιλοξενήσει» πολλά αντικείμενα. Επιπλέον, μπορεί να βαφτεί σε ό,τι χρώμα επιθυμείτε, να ντυθεί με ταπετσαρία ή με ψηφιακή εκτύπωση, καθώς επίσης και να φωτιστεί, πράγμα το οποίο θα μειώσει τον όγκο της  κατασκευής.

DIY λύσεις που δίνουν χαρακτήρα στο χώρο σας

Μπορείτε να επιλέξετε την κατασκευή ενός πολυμορφικού αντικειμένου, για παράδειγμα μπορείτε να δημιουργήσετε μία σύνθεση που να παραπέμπει σε σκάλα. Με το κλιμακωτό αυτό ύψος, κάποια μέρη θα λειτουργούν σαν αποθηκευτικός χώρος  (συρτάρια) και άλλα σαν ράφια.

Επίσης  μπορείτε να δημιουργήσετε μία κατασκευή καναπέ-μπουφέ, ένα έπιπλο δηλαδή που η πλάτη του θα είναι πιο ψηλή και θα έχει ντουλάπια  ακριβώς  μπροστά. Μπορεί να υπάρχει μία ξύλινη βάση που να λειτουργεί ως αποθηκευτικός  χώρος  με μαξιλάρες   στην πλάτη και στη βάση. Με το πολυμορφικό αυτό αντικείμενο μπορείτε να διαχωρίσετε νοητά το χώρο του καθιστικού με την τραπεζαρία ή και με την κουζίνα. Παράλληλα, αποκτάτε έναν επιπλέον αποθηκευτικό χώρο.

Πώς να ξαναζωντανέψετε τα παλιά σας έπιπλα

Χρησιμοποιήστε παλιά έπιπλα όπως  μία παλιά ντουλάπα ή έναν παλιό μπουφέ σαν καναπέ. Μπορείτε να μειώσετε το ύψος τους, να τα τρίψετε και να τους αλλάξετε χρώμα. Βάλτε πάνω τους μαξιλάρια κι έτσι θα έχετε ένα  καινούργιο έπιπλο, ανακυκλώνοντας  το παλιό σας  και προσδίδοντας  του καινούργια χρήση!

Ντύστε την επιφάνεια του σαλονιού σας

Μια πολύ ωραία, γρήγορη και οικονομική λύση είναι να ντύσετε το σαλόνι σας  με laminate δάπεδο. Το δάπεδο αυτό παραπέμπει σε ξύλινο, υπάρχει στο εμπόριο σε διαφορετικές  υφές  και χρώματα. Ο χώρος  δείχνει πολύ μεγαλύτερος, αφού το δάπεδο αυτό δεν έχει ενώσεις, ενώ παράλληλα δεν καταστρέφει το ήδη υπάρχον, αφού τοποθετείται κουμπωτό πάνω από αυτό και μπορεί να αφαιρεθεί ανά πάσα στιγμή!

Λάβετε σοβαρά υπόψη σας τον φωτισμό!

Ο φωτισμός ενός χώρου είναι σαν το μακιγιάζ για τη γυναίκα – αξιοποιεί τα δυνατά του σημεία και κρύβει τις ατέλειες. Είναι αυτός  που ουσιαστικά αναδεικνύει έναν χώρο. Για να έχετε μία πιο «σκηνογραφική» ατμόσφαιρα στο χώρο σας, θα πρέπει να τοποθετήσετε και επιδαπέδια και επιτραπέζια φωτιστικά σε διάφορα σημεία, έτσι ώστε να τονίσετε ή να ατονήσετε μια περιοχή ανάλογα με την περίσταση.

Απάντηση