Πόσο αυστηροί πρέπει να είστε με το παιδί σας;

Όλοι συμφωνούμε ότι τα παιδιά για να μεγαλώσουν σωστά πρέπει να έχουν όρια και να υπακούουν σε κανόνες. Όμως πολλές φορές και οι ίδιοι οι γονείς ξεχνούν ότι απευθύνονται σε μικρά παιδιά και είναι περισσότεροι αυστηροί από όσο χρειάζεται. Ας δούμε ποια είναι τα σημάδια εκείνα που θα πρέπει να σας προβληματίσουν:
  • Το παιδί σας λέει συχνά ψέματα: Επειδή φοβάται την αντίδρασή σας, επιλέγει να σας κρύβει πράγματα ή να μην παραδέχεται τις αταξίες του.
  • Το παιδί δε σας ανοίγεται εύκολα: Επειδή νιώθει ότι αμέσως θα το κατακρίνετε, δε νιώθει άνετα να μοιραστεί μαζί σας τις σκέψεις ή τους φόβους του.
  • Το παιδί δεν εκφράζει τη γνώμη του: Για τον απλούστατο λόγο ότι όλα είναι προαποφασισμένα από εσάς και εκείνο πρέπει απλά να υπακούσει.
  • Το παιδί δεν έχει αυτοεκτίμηση: Αφού εσείς έχετε τον απόλυτο έλεγχο, το παιδί καταλήγει να εξαρτάται από εσάς για τα πάντα, δίχως να πιστεύει στον εαυτό του. Δε μαθαίνει να σκέφτεται και να αποφασίζει μόνο του και τελικά δεν ανεξαρτητοποιείται.
  • Το παιδί δεν έχει χρόνο να είναι παιδί: Όσο σημαντικό είναι το πρόγραμμα και οι εξωσχολικές δραστηριότητες, που εσείς φυσικά αποφασίζετε, άλλο τόσο σημαντικός είναι για το παιδί και ο ελεύθερος χρόνος, στον οποίο μπορεί να παίζει και να είναι ανέμελο. Κάτι που το δικό σας παιδί δε φαίνεται να κάνει.

Μην ξεχνάτε ότι πολλές φορές η υπερβολική αυστηρότητα μπορεί να φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλετε. Γι’ αυτό βάλτε λίγο νερό στο κρασί σας, κρατήστε την αυστηρότητά σας για τα σημαντικά θέματα και δώστε στο παιδί την ευκαιρία να ανακαλύψει και να εκφράσει τον εαυτό του. Σταθείτε δίπλα του συμβουλεύοντας και στηρίζοντάς το και όχι πάνω του καταπνίγοντάς το.

 

Απάντηση