ΣΜΝ: η ενημέρωση είναι η καλύτερη πρόληψη

Ο άνθρωπος γεννήθηκε για να ζει μία ζωή γεμάτη εμπειρίες, όνειρα και απολαύσεις. Μία από τις πιο ιδιαίτερες απολαύσεις που μπορούμε να βιώσουμε λοιπόν, είναι αυτή της σεξoυαλικής επαφής. Από τις αρχές της εφηβείας ακόμα, τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα, ξυπνά η περιέργεια της εξερεύνησης για το σώμα τους που ωριμάζει αλλά και για το σώμα του αντίθετου φύλου που φαντάζει τόσο διαφορετικό. Έτσι γεννιέται η αίσθηση της επιθυμίας που όσο περνούν τα χρόνια την διαδέχονται τα βιώματα και οι εμπειρίες της ερωτικής πράξης.

Όσο όμορφο όμως και αν είναι το σεξ  και με όποιο σύντροφο επιλέξουμε να μοιραστούμε αυτές τις στιγμές, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κρύβει κάποιους κινδύνους για την υγεία μας, που καλό είναι να μην τους αμελούμε. Ο λόγος για ταΣεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), τα οποία δυστυχώς υπάρχουν και προσβάλλουν ετησίως περίπου 20 εκατομμύρια άτομα, τα μισά εκ των οποίων είναι μεταξύ 15 και 24 ετών. Αν αναλογιστούμε αυτόν τον αριθμό, είναι αυτονόητο το συμπέρασμα πως, η σωστή ενημέρωση από μικρή κιόλας ηλικία μπορεί να αποτρέψει πολλά από αυτά τα περιστατικά και να απαλλάξει αρκετό κόσμο από την ταλαιπωρία που συνεπάγεται μία τέτοιου είδους ασθένεια.

Τι είναι τα ΣΜΝ;

Εξ ορισμού, τα ΣΜΝ είναι παθογόνες καταστάσεις με μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ανάλογα την αιτία που τα προκαλεί μπορούμε να τα ταξινομήσουμε σε βακτηριακά, μυκητιασικά, ιογενή, παράσιτα και πρωτοζωικά. Τα πιο γνωστά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι η ηπατίτιδα C και Β, οιτριχομονάδες, η καντιτίαση, ο έρπης γεννητικών οργάνων, τα κονδυλώματα, ησύφιλη, η γοννόροια και το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS). Κοινό γνώρισμα όλων των παραπάνω ασθενειών είναι η ευκολία στη μετάδοσή τους, αν δεν υπάρχει προσοχή, και η ταλαιπωρία που συνεπάγεται η προσβολή από μία  τέτοια  νόσο. Ορισμένες από αυτές είναι σχετικά πιο εύκολες στην αντιμετώπιση, όπως ο έρπης γεννητικών οργάνων ή οι τριχομονάδες, ενώ άλλες όπως η σύφιλη και το AIDS είναι πολύ επικίνδυνες για τον οργανισμό. Γιατί λοιπόν, να βάλουμε τον εαυτό μας στο ρίσκο μίας τέτοιας δύσκολης κατάστασης, ενώ μπορούμε κάλλιστα τόσο να απολαύσουμε την ερωτική επαφή, όσο και να προστατευτούμε από τα ΣΜΝ;

Πρωτογενής πρόληψη

ΣΜΝ: η ενημέρωση είναι η καλύτερη πρόληψηΣτην κατηγορία της πρωτογενούς πρόληψης ανήκουν όλες αυτές οι πρακτικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε προκειμένου να μην κινδυνέψουμε να προσβληθούμε από κάποιο ΣΜΝ.  Έτσι λοιπόν, σημαντικό κομμάτι για μία υγιή σεξουαλική ζωή είναι η ασφαλέστερη ερωτική συμπεριφορά και η χρήση τουπροφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή. Σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, όσο περισσότερους ερωτικούς συντρόφους έχουμε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες προσβολής από κάποιο ΣΜΝ, όταν ενεργούμε παρορμητικά και χωρίς συναίσθηση του κινδύνου. Έτσι λοιπόν:

· Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό σε κάθε ερωτική επαφή. Ενημερωθείτε για τηνορθή χρήση του και διαχειριστείτε τα με μεγάλη προσοχή, μιας και τα προφυλακτικά δεν παρέχουν απόλυτη προστασία αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά.

· Ενημερώστε τον ερωτικό σας σύντροφο για όλους τους προηγούμενους σεξουαλικούς σας συντρόφους και ζητήστε του να είναι και ο ίδιος ειλικρινής με εσάς.

· Προγραμματίστε ετήσιες εξετάσεις για ΣΜΝ, ενώ μην αμελήσετε την επίσκεψη στο γιατρό σας μετά από κάποια «ύποπτη» επαφή.

· Μην ξεχνάτε πως ασθένειες όπως το AIDS, εμφανίζονται στα διαγνωστικά τεστς 6-8 μήνες μετά την προσβολή του ιού.

Ακόμα, μπορείτε να υιοθετήσετε κάποιες ασφαλείς πρακτικές στη σεξουαλική σας ζωή, που σίγουρα θα σας απαλλάξουν από πολύ κόπο:

·  Αν χρησιμοποιείτε λιπαντικό, βεβαιωθείτε πως έχει ως βάση το νερό. Λιπαντικά που περιέχουν ως πρώτη ύλη κάποια λιπαρή ουσία, φθείρουν το λάτεξ του προφυλακτικού και η επαφή δεν είναι ασφαλής.

· Επισκεφτείτε την τουαλέτα πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή.

· Ρωτήστε τον γιατρό σας για το εμβόλιο ενάντια στην ηπατίτιδα Β (αν δεν είστε ήδη εμβολιασμένοι)

· Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή κάτω υπό την επήρεια αλκοόλ ή εξαρτησιογόνων ουσιών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει αποτυχία στα μέτρα πρόληψης και η επαφή δεν είναι ασφαλής.

Δευτερογενής πρόληψη

ΣΜΝ: η ενημέρωση είναι η καλύτερη πρόληψηΣτην κατηγορία αυτή συνεπάγονται όλα τα μέτρα θεραπείας και φροντίδας για τα άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί από κάποιο ΣΜΝ. Αν υποψιάζεστε πως πιθανόν έχετε «κολλήσει» κάποια ασθένεια μέσω σεξουαλικής επαφής, απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό σας για την απαραίτητη διάγνωση και θεραπεία. Η περίθαλψη πρέπει να είναιεξατομικευμένη και να στοχεύει στην οριστική λύση του εκάστοτε προβλήματος, ανατρέποντάς το από τη ρίζα του. Για την επιτέλεση του στόχου αυτού, είναι απαραίτητες εξοπλισμένες υγειονομικές μονάδες με εξειδικευμένο και ενημερωμένο προσωπικό.

Επίσης, ένα πολύ σημαντικό βήμα είναι η κοινοποίηση της κατάστασης του ασθενούς στον ερωτικό του σύντροφο. Μπορεί να ενέχει κάποια δυσκολία, όμως είναι μία απόφαση ζωτικής σημασίας καθώς αποτρέπει την περαιτέρω μετάδοση της ασθένειας. Έτσι λοιπόν, η σωστή ενημέρωση πρέπει να αφήνει πίσω την οποιαδήποτε αμηχανία ή φόβο και το ζευγάρι να συμμαχήσει, προκειμένου να καταπολεμηθεί η κατάσταση αυτή.

Όσο λοιπόν όμορφη και σημαντική είναι η ερωτική επαφή για ένα ζευγάρι, άλλο τόσο απαραίτητη είναι η σωστή προστασία ενάντια των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων. Αν λοιπόν υπάρχει καλή συνεννόηση ανάμεσα στο ζευγάρι και κυρίως αίσθηση της ευθύνης και από τις δύο πλευρές, τότε το σεξ δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά μία υπέροχη εμπειρία απόλαυσης.

Απάντηση