Ορόσημο για ΕΒΖ το Συμβούλιο της Πειραιώς στις 30 Μαρτίου

Σε ένα διαρκές “παζάρι” με την Τράπεζα Πειραιώς, που αναμένεται να κορυφωθεί στις επόμενες ημέρες, έχει επιδοθεί η νέα διοίκηση της ΕΒΖ ΑΕ, στην προσπάθεια που κάνει για να πείσει το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να βάλει νερό στο κρασί του και να ανοίξει εκ νέου την κάνουλα της χρηματοδότησης, ώστε να μπορέσει η ζαχαροβιομηχανία να συνεχίσει να είναι σε λειτουργία

Σημαντικό ορόσημο για το μέλλον της ΕΒΖ, αναμένεται να αποβεί η 30η Μαρτίου, όταν και το Δ.Σ. της πιστώτριας τράπεζας έχει προγραμματίσει να επανεξετάσει το σχέδιο επιβίωσης που της έχει καταθέσει η διοίκηση της ζαχαροβιομηχανίας, το οποίο, προς το παρόν, πάντως, φαίνεται ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις να αποσπάσει το πράσινο φως της Τράπεζας Πειραιώς και για αυτό διαρκώς επικαιροποιείται, σε ανοικτή επικοινωνία των δύο μερών.

Στις δυσκολίες που ενέχει η όλη προσπάθεια αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Γιώργος Λάντζας, ο οποίος μιλώντας στο ΑΜΠΕ, διευκρίνισε ότι «παρουσιάσαμε το επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς. Μας ανέφεραν ότι είναι μεν ρεαλιστικό, ωστόσο μας επισήμαναν ότι δεν είναι τόσο καλό ώστε να εγκριθεί η χρηματοδότηση που χρειάζεται η ΕΒΖ».

Ο ίδιος εξήγησε ότι από την Τράπεζα «ζητούν τέτοια κερδοφορία, που σύμφωνα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΕΒΖ, δεν μπορεί να την παρουσιάσει για τα επόμενα τρία χρόνια», αλλά έσπευσε να συμπληρώσει πως «τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά, αφού στις 30 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση του δ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς, κατά το οποίο, θα παρουσιαστεί ένα νέο σχέδιο χρηματοδότησης».

Με δηλώσεις του στο Agronews, εξάλλου, ο κ. Λάντζας επιβεβαίωσε ότι για την ώρα το πλάνο για την επιβίωση της ΕΒΖ που είχε υποβληθεί από το Φεβρουάριο στην Πειραιώς, “δεν πείθει και εκεί είναι που κάνουμε αυτό το διαρκές παζάρι, με συνεχείς βελτιώσεις στις επιμέρους παραμέτρους του, για να δεχθούν να μας δώσουν τα χρήματα που χρειαζόμαστε” και παραδέχθηκε πως πλέον στο παιχνίδι της προσπάθειας αλλαγής στάσης της Πειραιώς έχει εμπλακεί και ο πολιτικός παράγοντας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, εν τω μεταξύ, οι τευτλοπαραγωγοί κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς βλέπουν την καλλιεργητική χρονιά σιγά–σιγά να χάνεται, χωρίς να ξεκαθαρίζει το τοπίο σε σχέση με καυτά ζητήματα, όπως το πότε θα εξοφληθούν για την παραγωγή τους, αλλά και για το μέλλον της ΕΒΖ ΑΕ και της τευτλοκαλλιέργειας εν γένει στη χώρα.

«Το παιχνίδι πάει να χαθεί οριστικά. Φτάσαμε στο τέλος Μαρτίου και δεν έχουμε πάρει σαφείς απαντήσεις για τίποτε. Πόσο υπομονή να κάνουμε ακόμη», είναι η απάντηση που δίνουν, με έκδηλη οργή κι αγωνία, οι τευτλοπαραγωγοί, οι οποίοι, όπως ανέδειξε κι η Agrenda του Σαββάτου έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση, διότι καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος για χρήματα που δεν έχουν εισπράξει, με υπαιτιότητα της ΕΒΖ.

Στην απόγνωσή τους, εκπρόσωποι των παραγωγών, βρέθηκαν το διήμερα 25 – 26 Μαρτίου στην Αθήνα κι είχαν μπαράζ επαφών σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να ενημερώσουν για το πρόβλημα και να αναζητήσουν στηρίγματα, χωρίς, όμως, κατά πληροφορίες, να λάβουν τις δεσμεύσεις που ανέμεναν.

Συγκεκριμένα, υπήρξαν ενημερωτικές συναντήσεις με στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τα οποία έμαθαν ότι υπογράφηκε η απόφαση για τη συνδεδεμένη στα τεύτλα (σ. σ. δες σχετικά στο Agronews), ενώ ακολούθησαν επαφές με τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας, Στρατή Ζαφείρη και εκπροσώπους από τη Νέα Δημοκρατία, τους ΑΝΕΛ, το Ποτάμι και το ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους αναλύθηκε η κατάσταση.

Μάλιστα ο βουλευτής Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Μιχάλης Τζελέπης υποσχέθηκε πως θα καταθέσει τη Δευτέρα 28 Μαρτίου επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, για το θέμα της ΕΒΖ και της τευτλοκαλλιέργειας και όλοι τους αναμένουν να δουν τι θα προκύψει από τη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, καθοριστικό για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τη ζαχαροβιομηχανία, εκτιμάται ότι θα αποβεί το Δ. Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, που θα  συγκληθεί στις 30 Μαρτίου και πιθανώς θα αποφανθεί αν θα κάνει δεκτό ή όχι και με ποιους όρους, το σχέδιο επιβίωσης που κατάθεσε η ΕΒΖ, προκειμένου να ανοίξει εκ νέου η κάνουλα της χρηματοδότησης.

Οι παραγωγοί που είχαν στείλει «τελεσίγραφο» ότι θα έκαναν υπομονή μέχρι την Παρασκευή 25 Μαρτίου, για να πληρωθούν τα 8 εκατ. ευρώ, που τους οφείλει  βιομηχανία για τα τεύτλα της καμπάνιας του 2015, δηλώνουν ότι θα περιμένουν.

Απάντηση