Φτιάχνουν «ερωτική φωλιά» μέσα στις φυλακές

Χώρους συνεύρεσης συζύγων – συντρόφων με κρατούμενους στις φυλακές προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης  – Ξεκίνησε την λειτουργία του το πρώτο «Παιδικό επισκεπτήριο» στις φυλακές Γρεβενών

Από τα Γρεβενά ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος εξήγγειλε την δημιουργία χώρου συναντήσεων συζύγων-συντρόφων με κρατουμένους ή κρατούμενες, σε κατάλληλο τμήμα των φυλακών Γρεβενών.

Όπως αναφέρθηκε θα είναι στην Ελλάδα ο πρώτος χώρος συνάντησης συζύγων και συντρόφων (είτε είναι παντρεμένες, είτε έχουν συνάψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης) με κρατούμενους ή κρατούμενες.

Όπως επισημάνθηκε, από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η ύπαρξη χώρων συνεύρεσης συζυγικών-συντροφικών συναντήσεων μέσα στις φυλακές αποτελεί διεθνή πρακτική, ενώ προβλέπεται και στο σχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα.

Υπενθυμίζεται, ότι προ ετών είχε εξαγγελθεί και πάλι ανάλογη πρόβλεψη, αλλά λόγω του αυξανόμενου υπερπληθωρισμού των φυλακών και των αντιδράσεων που είχε προκληθεί ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε την επίμαχη εξαγγελία εγκαινιάζοντας σήμερα το πρώτο στην Ελλάδα «Παιδικό επισκεπτήριο» στις φυλακές Γρεβενών.

Ο κ. Παρασκευόπουλος, μεταξύ των άλλων, επισήμανε:

«Το «παιδικό επισκεπτήριο» υλοποιεί την πολιτική για φυλακές με ανθρώπινο πρόσωπο, με ειδικότερο σκοπό να μπορούν οι γονείς κρατούμενοι να περνούν χρόνο με τα μικρά παιδιά τους σε κατάλληλες συνθήκες. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η μείωση των αρνητικών συνεπειών της φυλάκισης και η ενδυνάμωση των οικογενειακών σχέσεων, με τελικό βέβαια σκοπό την υποβοήθηση της ομαλής επανένταξης του κρατουμένου στο κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον».

Το παιδικό επισκεπτήριο είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, με κατάλληλη επίπλωση και ζωγραφισμένους τοίχους, κάτι σαν παιδικό δωμάτιο, όπου οι κρατούμενοι γονείς θα μπορούν να συναντούν τα παιδιά τους. Τα παιδιά θα φτάνουν στο συγκεκριμένο αυτό χώρο χωρίς να μπαίνει στο εσωτερικό της φυλακής.

Τα μοντέρνα παιδικά έπιπλα είναι αντικείμενα δωρεάς, ενώ ο χώρος διακοσμήθηκε με ζωγραφιές από κρατούμενο, στον οποίο ο υπουργός Δικαιοσύνης απένειμε έπαινο και χρηματικό βραβείο.

Στο χώρο αυτό θα υπάρχει οπτική επιτήρηση από σωφρονιστικό υπάλληλο η οποία όμως «θα γίνεται με σχετική απόκρυψη», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το συγκεκριμένο έργο έγινε χωρίς πρόσθετη δημόσια δαπάνη, αλλά με τις προσπάθειες του προσωπικού της φυλακής και των κρατουμένων.

Ήδη ετοιμάζεται αντίστοιχος χώρος στη φυλακή Γυναικών Θήβας, ενώ θα ακολουθήσουν και αλλού.
Παράλληλα, ο Παρασκευόπουλος ενημερώθηκε για τη λειτουργία «ηλεκτρονικού επισκεπτηρίου» (μέσω skype), που λειτουργεί πιλοτικά με την παρουσία ψυχολόγων του καταστήματος.

Με την ευκαιρία αυτή, ο υπουργός Δικαιοσύνης συνομίλησε με κρατουμένους και επισκέφθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, το συμβουλευτικό σταθμό του ΚΕΘΕΑ, καθώς και το νέο αναγνωστήριο των κρατουμένων.

Comment here