Η ερώτηση της ημέρας: “Το διαζύγιο ή η συμβατική σχέση βλάπτει περισσότερο το παιδί;

Τον τελευταίο καιρό, η σχέση σου με τον σύντροφό σου κάθε άλλο παρά αρμονική μπορεί να χαρακτηριστεί. Έντονες διαφωνίες που συχνά καταλήγουν σε καυγά και όλα αυτά μπροστά στα παιδιά. Αν το παραπάνω σενάριο είναι ρεαλιστικό, τότε εύλογα θα έχεις αναρωτηθεί: “Να παραμείνουμε παντρεμένοι για το καλό των παιδιών ή μήπως αυτό είναι χειρότερο για την ψυχολογία τους;”.

Σουηδοί ερευνητές δίνουν την -ξεκάθαρη- απάντησή τους: Τα ζευγάρια που μένουν σε συμβατικές σχέσεις για χάρη των παιδιών δεν κάνουν απαραιτήτως το καλύτερο δυνατό για την ψυχική υγεία τους. 

Οι ερευνητές από το Κέντρο Μελετών Ισότητας στην Υγεία του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που περνούσαν χρόνο με τους διαζευγμένους γονείς τους δεν κινδύνευαν να εκδηλώσουν ψυχικά προβλήματα, συγκριτικά με τα παιδιά των οποίων οι γονείς δεν είχαν χωρίσει, αλλά βρίσκονταν σε συμβατική σχέση μεταξύ τους.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 150.000 παιδιά σχολικής ηλικίας για να δουν πως το διαζύγιο και η συμβατική συμβίωση της οικογένειας επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών. Εντόπισαν, λοιπόν, αμελητέες διαφορές στην ψυχική υγεία των παιδιών που ζούσαν με κάθε γονέα ξεχωριστά και εκείνων που ζούσαν και με τους δύο γονείς κάτω από την ίδια στέγη, είτε μέσα στον γάμο, είτε σε συμβατική συγκατοίκηση.

Μάλιστα, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που ζούσαν εναλλάξ με τους διαζευγμένους γονείς τους ήταν σε καλύτερη ψυχική κατάσταση από εκείνα που ζούσαν μόνον με τον έναν.

 

 

Απάντηση