Για Νίκαια ετοιμάζεται ο Μπούτας, αναβρασμός με 3 μέτωπα στην Ήπειρο

Στα «στρατηγικής σημασίας» Τέμπη, θα στηθεί το μπλόκο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων του νομού Λάρισας, από την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου. Αυτό αποφασίστηκε το πρωί του Σαββάτου 16 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον Πλατύκαμπο, με την συμμετοχή πλήθους αγροτών κι ενώ παραμένουν στον Προμαχώνα και νέες εστίες κινητοποιήσεων, ξεπηδούν σε όλη τη χώρα, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία 24ωρα.

Τα Τέμπη είναι σημείο αναφοράς για την Ελλάδα, που αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό σημείο «πίεσης» στο πλαίσιο του αγώνα των αγροτών.

Την πρόταση για τα Τέμπη-ενώ αρχικά υπήρχε προσανατολισμός και για τον κόμβο Γυρτώνης- έκαναν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, καθώς όπως ανέφεραν, τα Τέμπη είναι σημείο αναφοράς για την Ελλάδα και βεβαίως για τον Νομό Λάρισας.

Μαζί δε με άλλα σημεία «στρατηγικής» σημασίας στον άξονα της Εθνικής Οδού, θα αποτελέσουν, κατά τους αγρότες, ισχυρότερο σημείο «πίεσης», στο πλαίσιο του αγώνα που ξεκινούν προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους. Αύριο και την Δευτέρα, θα ξεκινήσει η συγκέντρωση των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών-είναι χαρακτηριστικό ότι στην σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν αγρότες από 40 χωριά του νομού- και την Τετάρτη θα γίνει προσυγκέντρωση στον κόμβο Γυρτώνης και από εκεί μετά τις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η μετακίνηση προς τα Τέμπη.

Στα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων από την Λάρισα εκτός από το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής περιλαμβάνονται, επίσης, και αιτήματα που έχουν να κάνουν με τις επιστροφές πληρωμών πετρελαίου από το 2013, την πληρωμή των δικαιωμάτων, αλλά και την πληρωμή της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους, όπως επίσης και το θέμα της φορολόγησης του κρασιού καθώς επί ποδός πολέμου βρίσκονται και οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί.

Υπενθυμίζεται ότι η Συντονιστική Επιτροπή Λάρισας συμμετείχε στην συνεδρίαση τους Συντονιστικής Επιτροπής Ελλάδας στην Θεσσαλονίκη όπου και αποφασίστηκε η 20η Ιανουαρίου να είναι η κοινή ημερομηνία εξόδου όλων των αγροτών σε σημεία που έχουν επιλεγεί, ενώ στις 28 Ιανουαρίου, διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη συλλαλητήριο κατά τα εγκαίνια της Agrotica και δεν αποκλείεται εν συνεχεία και νέα κάθοδος στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ, κάλεσμα στους αγρότες που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις μέσα στην εβδομάδα να προσέλθουν στο υπουργείο και να συζητήσουν μαζί τους όποια στιγμή το επιθυμούν για τα προβλήματά τους, απηύθηνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου στην “Κοινωνία Ώρα MEGA”, το πρωί της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου.

Ολόκληρο το κάλεσμα της επιτροπής αγώνα Λάρισας

Ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός κόσμος βρίσκεται πλέον με μια σφιχτή θηλιά στο λαιμό και σε μονόδρομο για μεγάλες κινητοποιήσεις.

Οι αγρότες όλης  της Χώρας με μια φωνή αποφασίζουν και θα είναι στους δρόμους ενωμένοι στις 20 Ιανουαρίου 2016.

Η σημερινή κυβέρνηση βάζει ταφόπλακα στον πρωτογενή τομέα.

Τα εξοντωτικά μέτρα τα οποία θέλει να εφαρμόσει μας οδηγούν σε απόλυτο αδιέξοδο. Μας αφαιρεί την προοπτική ανάπτυξης και με την συμπεριφορά και τον τρόπο που ενεργεί δείχνει να μην υπολογίζει αγρότες, κτηνοτρόφους και νέους αγρότες και κατ΄ επέκταση τη χώρα μας.

Με το ασφαλιστικό και το φορολογικό που προτείνει η κυβέρνηση θέλει να εισπράξει και να περικόψει από τους αγρότες πάνω από 2 δις ευρω σε διάστημα 2 ετών, ποσό που αναλογεί στο 82% του εισοδήματος μας να εξαφανίζεται σε εισφορές, φόρους και περικοπές. 

-Αυτό είναι για εμάς αιτία πολέμου.

-Θα μας βρει απέναντι της.

-Θα αντισταθούμε έτσι ώστε αυτά τα μέτρα να μην περάσουν.

Οι αγρότες όλης της χώρας ενωμένοι και με σεβασμό στον αγώνα που ξεκινούν απαιτούν να αποσυρθούν τα δυσβάσταχτα μέτρα και να ξεκινήσει ο διάλογος με την κυβέρνηση από το μηδέν για :

1) ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

2) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

3) ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών του Νομού Λάρισας καλεί όλους τους παραγωγούς να είναι μαζί τους στα Τέμπη. Και θα είναι!!!

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών ζητούν χρονοδιάγραμμα των πληρωμών:

1) Επιστροφή του φόρου πετρελαίου που κρατείται παράτυπα εδώ και τρία χρόνια και θέσπιση της κάρτας πετρελαίου.

2) Πληρωμή του πρασινίσματος με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

3) Αποπληρωμή εξισωτικής και τευτλοπαραγών .

4) Πληρωμή του ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης βαμβακιού – συνδεδεμένη ενίσχυση.

5) Αποπληρωμή Ευρωπαϊκών προγραμμάτων . Βιολογικά – Βιολογική κτηνοτροφία – απονιτροποίηση – σχέδια βελτίωσης νέων αγροτών.

6) Πληρωμές συνδεδεμένων ενισχύσεων στα νέα προϊόντα (όσπρια, ψυχανθή, βιομηχανική τομάτα κτλ.)

7) Κατάργηση φορολογίας στο κρασί και διευθέτηση του προβλήματος των παλιών φυτεύσεων οινοποιήσιμων αμπελώνων καθώς και παραμονή του υπάρχοντος καθεστώτος των διημέρων στην απόσταξη στέμφυλων.

8) Άμεση αποζημίωση των προϊόντων που επλήγησαν από το εμπορικό εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία.

9) Αναγνώριση προσωπικής /οικογενειακής εργασίας στον υπολογισμό του αφορολόγητου.

10) Εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ και άμεση πληρωμή των ζημιών του 2015.

11)Έργα υποδομής αποθήκευσης και εξοικονόμησης νερού για άρδευση.

12) Ρύθμιση των οφειλών στη ΔΕΗ για τους αγρότες και διακανονισμός ανάλογος με το οικιακό.

Θεωρούμε ότι αυτή η στιγμή είναι κρίσιμη γιατί η αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης, στον αγροκτηνοτροφικό τομέα, θα είναι καταστροφική για την χώρα μας, για την ύπαιθρο στην οποία ζούμε όλοι εμείς.

Το αποτέλεσμα θα είναι να χαθεί περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ τα επόμενα χρόνια από τη Θεσσαλία , 30 χιλιάδες θέσεις εργασίας και ακαλλιέργητη γη πολλών χιλιάδων στρεμμάτων.

ΖΗΤΑΜΕ :

-Να θεσπιστεί ατομικό αφορολόγητο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρω για όλες τις επαγγελματικές αγροτικές κατηγορίες προσαυξημένο με 3.000 ευρω για κάθε παιδί.

-Παραμονή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στον συντελεστή 13% προσμετρώντας στον υπολογισμό του κόστους παραγωγής όλες τις δαπάνες και τις αποσβέσεις που ισχύουν στα Ευρωπαϊκά και Διεθνή οικονομικά και λογιστικά πρότυπα (αποσβέσεις του φυτικού, ζωικού και πάγιου κεφαλαίου, τα τεκμαρτά ενοίκια του εδάφους, τους τόκους των ιδίων κεφαλαίων).

-Η συμμετοχή της οικογενειακής εργασίας στα έξοδα της εκμετάλλευσης.

-Άμεση εξόφληση εκκρεμοτήτων ενισχύσεων και αποζημιώσεων παλαιότερων ετών.

– Καμία αλλαγή στις εισφορές του ΟΓΑ.

– Ο ΦΠΑ στα εφόδια να κατέβει στο 6% και ο ΦΠΑ στα προϊόντα των εκμεταλλεύσεων να παραμείνει στο 13%.

– Αφορολόγητο ατομικών ενισχύσεων και αφορολόγητες όλες οι στοχευμένες ενισχύσεις (Νέων Αγροτών, Σχεδίων Βελτίωσης, Βιολογικών, Αυτοχθόνων φυλών, Συνδεδεμένων, Εξισωτικών Αποζημιώσεων κλπ.).

-Οι αποζημιώσεις από όπου και αν προέρχονται να παραμείνουν αφορολόγητες.

–  Καθορισμός των βοσκοτόπων και οριοθέτηση τους για να λυθούν τα προβλήματα στην πληρωμή των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων.

-Ορισμός της χρήσης γης για να υπάρχει προστασία της καλλιεργητικής γης.

– Άμεση εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας για αγορά αφορολόγητου αγροτικού πετρελαίου, ανάλογα το είδος και το μέγεθος της εκμετάλλευσης.

– Κατοχύρωση του επαγγέλματος του αγρότη ανά κατηγορία (γεωργός, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος, αλιέας) με εκπαίδευση και πιστοποίηση.

– Η νομοθετική ρύθμιση της εργασίας των αλλοδαπών ποιμένων και εργατών γης με ένα καθεστώς νόμιμης εργασιακής παραμονής με ευθύνη του εργοδότη και αμοιβή που να φορολογείται και να ασφαλίζει τον εργαζόμενο, έτσι ώστε να δικαιολογείται η αμοιβή του στα έξοδα εκμετάλλευσης.

Μαζεύονται στις πλατείες

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, συνεχίζει την συγκέντρωση τρακτέρ που ξεκίνησε από τις 15 του μήνα στις πλατείες των χωριών και την Δευτέρα στις 7 το απόγευμα στον Παλαμά Καρδίτσας, έχει προγραμματιστεί συνάντηση των τεσσάρων Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας, προκειμένου να αποφασιστεί η ημερομηνία εξόδου στην Εθνική Οδό. Το σημείο συνάντησης τους πάντως, είναι ο κόμβος της Νίκαιας.

“Τα τρακτέρ έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 700 σε περίπου 40 χωριά. Επόμενος στόχος πλέον να έχει δύναμη το μπλόκο στην εθνική οδό στη Νίκαια, που θα αποτελέσει το κέντρο αναφοράς των αγροτών του νομού μας και η καρδιά των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα. Γι’ αυτό όμως απαιτείται το μπλόκο να σφύζει από τρακτέρ και αγρότες.

Συνάδελφοι αγρότες του Παλαμά και όλων των χωριών, τα μέτρα της είναι εξοντωτικά. Φορολογία και ασφαλιστικό έρχονται να βάλουν ταφόπλακα στα όνειρα μας και το μεράκι που έχουμε για τη γη μας, στη δυνατότητα να ζήσουμε τις οικογένειές μας.

Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώθηκε όλα αυτά τα χρόνια και αναμένεται να ενταθεί από τις αποφάσεις κυβέρνησης και δανειστών, μπαίνει το εξής δίλημμα:

– Είτε καθόμαστε σπίτι περιμένοντας καρτερικά τον μαρασμό, την παρακμή και το θάνατό μας

– Είτε οργανωμένα, με πάθος, με ψυχή και με θέληση να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε παλεύουμε στον πιο κρίσιμο, επίπονο και επίμονο αγώνα επιβίωσης.

Ξέρουμε τι γίνεται και πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, ξέρουμε τι ζητούμε και τι επιδιώκουμε, ο καθένας πλέον αποφασίζει για την τύχη του και την τύχη της οικογένειάς του”, επισημαίνει σε νεότερη ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Παλαμά.

https://www.youtube.com/watch?v=aMTgIFu0574

Παραμένουν στον Προμαχώνα τα τρακτέρ

Περισσότερα από 800 τρακτέρ παραμένουν συγκεντρωμένα στο τελωνείο του Προμαχώνα Σερρών, με τους αγρότες να έχουν αποφασίσει δυναμικές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό και τη φορολόγησή τους. Οι αγρότες στον Προμαχώνα δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στο σημείο για όσο καιρό χρειαστεί ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα αποκλείσουν τα Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα.

Στο νομό Σερρών αναμένεται να δημιουργηθεί άλλο ένα μπλόκο, στον κόμβο των Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού, το οποίο και προετοιμάζει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων.

Η επίδειξη δύναμης των αγροτών του Προμαχώνα πιστεύουν ότι θα ενθαρρύνει και θα κινητοποιήσει και άλλους αγρότες από όλη την Ελλάδα. Τα προβλήματα τους είναι κοινά και ο αγώνας θα συνεχιστεί όπως λένε μέχρι να δικαιωθούν.

Δείτε δηλώσεις Σερραίων

https://www.youtube.com/watch?v=UZnLTR9YcJQ

Το πρώτο μπλόκο στη Βοιωτία

Στη διασταύρωση Ορχομενού Λιβαδειάς στην περιοχή του Αη Γιάννη στήθηκε το πρώτο αγροτικό μπλόκο στη Στερεά από τους αγρότες της Βοιωτίας την Κυριακή 17 Ιανουαρίου.

Οι Βοιωτοί συντονίζουν τις δυνάμεις και προετοιμάζουν εντός της εβδομάδας, την κάθοδό τους στην Εθνική οδό στο ύψος του Κάστρου.

Απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το ασφαλιστικό.

Μέτωπο στην Αιτωλοακαρνανία

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και ώρα 11:30 πμ στη Κυψέλη του δήμου Αγρινίου, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Αιτωλοακαρνανίας συνάντηση αγροτικών φορέων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο που θέλει να ψηφίσει η Κυβέρνηση στα πλαίσια του 3ου Μνημονίου.

Στη σύσκεψη παρευρέθησαν πολλοί αγρότες καθώς και εκπρόσωποι αγροτικών φορέων και συλλόγων του Νομού: ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Αιτωλοακαρνανίας, Μολωνης Τάκης, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου Καλλίμορφος Ιωάννης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Κοτοπούλης Σπύρος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Κοτσόργιος Τάκης, καθώς και αγρότες από όλο τον Νομό.

Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε ομόφωνα:

Διεκδικούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Δημιουργούμε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την οργάνωση των κινητοποιήσεων.

Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις με κατάληψη δημόσιων υπηρεσιών και μπλόκα στους δρόμους και ο συντονισμός μας με την Πανελλαδική επιτροπή των Μπλόκων.

Καλούμε όλους τους φορείς, συλλόγους και πολίτες του Νομού να συμπαραταχτούν στο δίκαιο αγώνα μας.

Να σημειωθεί ότι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα είναι ανοιχτή σε όποιον αγροτικό φορέα του Νομού επιθυμεί να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις. Η Συντονιστική Επιτροπή θα συνεδριάσει για τις κινητοποιήσεις μετά την ενημερωτική εκδήλωση της Ένωσης Αγρινίου για το ασφαλιστικό την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου στις 18:30 στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.

Ξεσηκωμός και στη Μεσσηνία

Στην πλατεία των Γαργαλιάνων έβγαλαν, το πρωί του Σαββάτου ,τα τρακτέρ τους και  οι αγρότες της περιοχής, στα πλαίσια των κλιμακούμενων κινητοποιήσεων που ξεκινούν απέναντι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σήμερα Κυριακή  τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα και οχήματα θα δώσουν μαζικό παρών στο Παμμεσσηνιακό Παναγροτικό Συλλαλητήριο στη Μεσσήνη, ενώ είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι τέλους για να μην ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο τους εξαθλιώνει.

Οι αγρότες των Γαργαλιάνων έχουν στείλει προειδοποιητικό μήνυμα προς όλους τους βουλευτές Μεσσηνίας ότι σε περίπτωση που ψηφίσουν το ασφαλιστικό στη Βουλή, θεωρούνται «πρόσωπα ανεπιθύμητα» στους Γαργαλιάνους.

https://www.youtube.com/watch?v=3MJFtx9mmc4

Στο πόδι οι Κρητικοί

Κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, τα οποία θεωρούν εξοντωτικά για το επάγγελμά τους, σχεδιάζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ:

«Η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ καλεί Αγροτικούς Συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα Αγροτών, κάθε μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο του νομού που θέλει να παλέψει για την επιβίωσή του,  κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και την στρατηγική της ΕΕ, την ΚΑΠ, κόντρα σε μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα, που ωφελεί αυτή η πολιτική.

Την Δευτέρα 18 Γενάρη, στις 6.00 μμ, στο στέκι της Λαϊκής Επιτροπής Νοτίων Συνοικιών (λεωφόρος Παπαναστασίου 193), θα επιβεβαιώσουμε την θέλησή μας να συγκρουστούμε με την πολιτική που μας ξεκληρίζει, θα σχεδιάσουμε τις κινητοποιήσεις μας μπροστά στην ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, στην απεργία στις 4 Φλεβάρη πλάι στους εργατοϋπάλληλους και τους μικρομεσαίους της πόλης, με κορύφωση την ψήφιση των μέτρων φοροαφαίμαξης των μικρομεσαίων αγροτών, και θα συντονιστούμε με αγροτοκτηνοτρόφους από άλλες περιοχές της Κρήτης, καθώς θα συμμετέχουν στην σύσκεψη αντιπρόσωποι από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων».

Κόμβο Νησελίου πιάνουν οι αγρότες Αλεξάνδρειας

Μπλόκο με τα τρακτέρ στον κόμβο του Νησελίου αποφάσισαν την Κυριακή σε έκτακτη συνέλευση αγρότες από την περιοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωργών Δήμου Αλεξάνδρειας, Π. Μεσαλλάς απο Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, την Τρίτη θα μεταβούν στο Νησέλι και την Τετάρτη θ’ ανέβουν στην αερογέφυρα, στο κόμβο Νησελίου με μαύρες σημαίες στα τρακτέρ.

Δείτε σχετικό βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=DplozR6MJPo&feature=youtu.be

Διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ Βέροιας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής αγρότες και κτηνοτρόφοι των νομών Ημαθίας και Πέλλας και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στην προϊσταμένη του ΕΛΓΑ, Μαρία Παππά.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η προϊσταμένη ενημέρωσε πως ο επικεφαλής του ΕΛΓΑ αναμένεται να βρίσκεται στην περιοχή στις 26 Ιανουαρίου, μέρα που οι αγρότες θα είναι πάλι εκεί για τον συναντήσουν.

Υπενθυμίζεται, ότι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας εντάσσεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που γίνονται λόγω των προωθούμενων μέτρων σε ασφαλιστικό και φορολογικό, αλλά, όπως υπογράμμισε ο κ. Χαλκίδης, τα ποσά των αποζημιώσεων που θα λάβουν από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό του 2015 θα είναι μειωμένα σε ποσοστό 20% στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια και 30% στα βερίκοκα και δαμάσκηνα.

«Θέλουμε να συζητήσουμε με τη διοίκηση του Οργανισμού για το πρόβλημα αυτό και θέλουμε σαφείς και πειστικές απαντήσεις» τόνισε, διατυπώνοντας την απορία: «Πώς γίνεται, ενώ κάνανε τις εκτιμήσεις, τώρα αυθαίρετα και χωρίς εξηγήσεις να μας κόβουν αυτά τα ποσοστά;»

«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να κατέβουμε στις 20 Ιανουαρίου σε κινητοποιήσεις μαζί με τους συναδέλφους μας, αλλά και αυτό θα αποφασιστεί την Κυριακή» σημείωσε ο κ. Χαλκίδης.

Παρών στη διάρκεια της κινητοποίησης ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος Θεόφιλος Τεληγιαννίδης.

Τρεις μέρες στην εθνική οδό Δράμας-Θεσσαλονίκης οι Δραμινοί

Στον κόμβο του λόφου Καστά, στη διαστάυρωση Παλαιοκώμης παραμένουν εδώ και τρεις μέρες, παραπάνω από 150 τρακτέρ, χωρίς ωστόσο οι παραγωγοί να έχουν κλείσει το δρόμο

Διαμαρτυρία και στην Τρίπολη

Σε εξέλιξη είναι διαμαρτυρία των αγροτών της ΠΑΣΥ στην Τρίπολη έξω από τα περιφερειακά γραφεία του ΟΓΑ και ΕΛΓΑ Πελοποννήσου.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, μικρή ομάδα αγροτών, από περίπου 25 άτομα, έχει συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του ΟΓΑ στη λεωφόρο Ναυπλίου και Αλέξ. Σούτσου στην Τρίπολη και έχει αποκλείσει την είσοδο των γραφείων.

Οι αγρότες έχουν απλώσει πανό έξω από το κτήριο του Οργανισμού που γράφει, «ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΣΙΠΡΑ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ. ΠΑΣΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» και διαμαρτύρονται για τη νέα φορολογία των αγροτών και το ασφαλιστικό, που δηλώνουν ότι θα είναι η ταφόπλακα για τη μικρομεσαία αγροτιά.

Πάνε για μπλόκα στην Σκάλα

Μαζική ήταν η συμμετοχή των αγροτών του Δήμου Ευρώτα στο κάλεσμα για συμμετοχή στο νεοϊδρυθέντα σύλλογό τους.

Ανταλλάχθηκαν απόψεις για τα προβλήματα του κλάδου και ειδικότερα για τη φορολαίλαπα του περιμένει τον αγρότη αλλά και την εξόντωσή του με το νέο ασφαλιστικό.

Αποφασίστηκαν οι περαιτέρω κοινωνικοποιήσεις για να αντιμετωπίσουν δυναμικά την πρόθεση της “αριστερίζουσας” κυβέρνησης για μαζική τους εξόντωση .

Οι κινητοποιήσεις αναμένονται μαζικές και δυναμικές . Εκφράστηκαν απόψεις από φορείς και υπήρχε συμμετοχή από εκπροσώπους άλλων αγροτικών συλλόγων του νομού.

Στον αγώνα και οι Ηλείοι

Η πρώτη απόφαση για τον αγώνα των αγροτών στην Ηλεία, ελήφθη σε σύσκεψη που έγινε το βράδυ του Σαββάτου, στην αίθουσα του πρώην δημαρχείου της Βάρδας. Παρουσία δεκάδων αγροτών και εκπροσώπων συλλόγων τους, μετά από συζήτηση αποφάσισαν να κατέβουν στους δρόμους με τα τρακτέρ και να δώσουν εκεί τη μάχη τους για το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Οι αγρότες του Κάμπου και της Βουπρασίας φάνηκαν ιδιαίτερα αποφασισμένοι και έτοιμοι να παραμείνουν στα μπλόκα για όσο καιρό χρειαστεί προκειμένου να κερδίσουν.

«Δύναμή μας μόνο τα τρακτέρ…»

Στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν αρκετοί από τους επικεφαλής των συλλόγων αγροτών και κτηνοτρόφων και ξεκαθάρισαν τη θέση τους υπέρ των κινητοποιήσεων. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού Ανδρέας Τσουκαλάς μιλώντας στους συναδέλφους του τόνισε ότι «αυτή είναι η δύναμή μας. Τα τρακτέρ και τίποτα άλλο. Μέχρι την Τετάρτη που θα βγούμε στους δρόμους θα είμαστε σε επαφή μαζί με το πανελλαδικό συντονιστικό και όποια απόφαση πάρει θα την κάνουμε πράξη. Να μην ξεχνάμε πως έχουμε υποχρέωση στα παιδιά μας. Θα λογοδοτήσουμε αύριο στους νέους αγρότες. Πρέπει να επιβιώσουμε. Δεν έχουν το δικαίωμα μετά από τόσα χρόνια που επενδύσαμε στην καλλιέργεια με παρότρυνση δική τους, να μας πουν αύριο το πρωί, «κύριοι δεν έχετε δικαίωμα επιβίωσης». Και θα απολογηθούμε και στα παιδιά μας αν δεν ξεσηκωθούμε και αν δεν κάνουμε κάτι τώρα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις συναντήσεις που έγιναν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. «Στον υπουργό ζητήσαμε τις προτάσεις του. Μας τις είπε και στο τέλος τον ρώτησα. «Δεσμεύστε;» «Όχι δεν μπορώ να δεσμευτώ, υπάρχει η Τρόικα και τα συναρμόδια υπουργεία» μας είπε… Είναι 26% η φορολογία, 100% η προκαταβολή φόρου και τρεις φορές επάνω οι ασφαλιστικές εισφορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα, μην γελιόμαστε»…

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας Ανδρέα Τσίρου, που εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση των αγροτών να κατέβουν στους δρόμους και δήλωσε πως αν η συμμετοχή είναι σημαντική και όλοι μαζί ενωμένοι οι αγρότες προχωρήσουν, ο εμπορικός κόσμος της περιοχής θα βρεθεί στο πλευρό τους, με κλείσιμο καταστημάτων και κοινές κινητοποιήσεις. «Τα προβλήματα είναι τα ίδια, τα οποία εμείς τα βιώνουμε σταδιακά από το 2009. Αυτοί που θέλουν να σώσουν τους αγρότες, πριν φρόντισαν να καταστρέψουν τον εμπορικό κόσμο» τόνισε μεταξύ άλλων.

Με μπλόκα τους δρόμους την Τετάρτη

Μετά από συζήτηση οι αγρότες αποφάσισαν την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου να κατέβουν με τα τρακτέρ τους και να παραταχθούν στη Μαραθιά και το Κουρτέσι, με έμφαση στο δεύτερο σημείο που βρίσκεται στην καρδιά του κάμπου και εκεί θα βρεθούν οι αγρότες της Βουπρασίας, των Λεχαινών, του Τραγανού και της Ανδραβίδας. Τέλος αλλά εξίσου σημαντικά, να αναφέρουμε πως την ερχόμενη Τρίτη 19 Ιανουαρίου, οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν μεγάλη συγκέντρωση στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας προκειμένου να μιλήσουν για όλα τα θέματα και να θέσουν τους τοπικούς φορείς προ των ευθυνών τους, αναζητώντας τη μέγιστη δυνατή στήριξη σε έναν αγώνα για τα σκληρά μέτρα της Κυβέρνησης που αφορούν όλη την κοινωνία. Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες θα προκληθούν αρκετοί φορείς, όπως ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και οι αντιπεριφερειάρχες Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος.

Η σύσκεψη της Αμαλιάδας

Μήνυμα ενότητας θέλησαν να στείλουν οι αγρότες στη σύσκεψή που έγινε την Κυριακή το πρωί στην Αμαλιάδα, στα γραφεία της Ομάδας Παραγωγών. Εκεί επισφράγισαν ομόφωνα την απόφαση που έλαβαν το  βράδυ του Σαββάτου στη Βάρδα και σχεδίασαν τα πλάνα των δυναμικών κινητοποιήσεων τους και της… εξόδου των τρακτέρ στους δρόμους το πρωί της Τετάρτης! Στη χθεσινή σύσκεψη στα γραφεία των αγροτών της Αμαλιάδας, όπου εκτός των άλλων συμμετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι των αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων της περιοχής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων του νομού κ. Διονύσιος Μαρίνος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων κ. Κώστας Θεοδωρόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Αρβανιτάκης, ο αναπληρωτής Γραμματέας Αγροτικού της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Βλαγκούλης κ.α. συγκροτήθηκε το πενταμελές συντονιστικό όργανο το οποίο θα αναλάβει την «έξοδο» των τρακτέρ και τον συντονισμό του μπλόκου της Μαραθιάς. Παράλληλα, οι αγρότες του νομού ασχολήθηκαν με τον συντονισμό της αυριανής, Πανηλειακής κινητοποίησης στο κτήριο της Νομαρχίας, στον Πύργο, όπου τόσο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος όσο και όλοι οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων και της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους φορείς του νομού, στους εκπροσώπους της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, του Επιμελητηρίου και του εμπορικού κόσμου, των επιστημονικών φορέων κ.α. σε μαζική συμμετοχή προκειμένου να ισχυροποιήσουν τη φωνή της Ηλείας ενάντια στα νέα μέτρα που αναμένεται να βάλουν την «ταφόπλακα» στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη οικονομική και εμπορική δραστηριότητα!

Οι αγρότες της Κομοτηνής υποδέχονται τον Αποστόλου με τα τρακτέρ

Εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων αποφάσισαν να «υποδεχθούν» οι αγρότες της Ροδόπης τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος αναμένεται στην Κομοτηνή μεθαύριο, Τετάρτη 20 Ιανουαρίου.

Σκοπός των αγροτών είναι να επιδώσουν στον κ. Αποστόλου ψήφισμα, που θα έχουν καταρτίσει από κοινού με τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους δικηγόρους και άλλους παραγωγικούς φορείς του νομού και να προκαλέσουν «έναν διάλογο από μηδενική βάση», όπως τόνισαν, για τα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις ενάντια στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο τη κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, θα ξεκινήσουν από τον κόμβο της Εγνατίας οδού, στη δυτική είσοδο της Κομοτηνής, το μεσημέρι της Τρίτης.

Τα τρακτέρ αναμένεται να παραταχθούν αρχικά στο ύψος του 5ου χιλιομέτρου Κομοτηνής-Ξάνθης και τις βραδινές ώρες της Τρίτης θα κατευθυνθούν στο κέντρο της Κομοτηνής, όπου και θα καταλάβουν θέσεις στον πεζόδρομο της κεντρικής πλατείας. Εκεί θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, οπότε αναμένεται η άφιξη στην Κομοτηνή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η μετέπειτα στάση των αγροτών της Ροδόπης, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη γενική συνέλευση των αγροτικών συλλόγων, θα καθοριστεί σε συνεννόηση και με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή, ενώ δεν απέκλεισαν οι ίδιοι, το ενδεχόμενο να προβούν και στο κλείσιμο δρόμων ή και της Εγνατίας οδού.

Για μπλόκα ετοιμάζονται και οι Ηπειρώτες

Σε Γιάννενα (στο κέντρο της πόλης), στο Κομπότι Άρτας και στη Θεσπρωτία στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας ετοιμάζονται να κινητοποιηθούν οι αγρότες της Ηπείρου, στο πλαίσιο καλέσματος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών.

Νέες καταλήψεις ΟΓΑ

Σε κατάληψη των κτιρίων του ΟΓΑ στο Ηράκλειο θα προχωρήσουν οι αγρότες του νομού Ηρακλείου την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής αγώνα των αγροτών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Ιανουαρίου στις Αρχάνες. Οι αγρότες των υπόλοιπων νομών της Κρήτης επίσης θα προχωρήσουν σε κατά τόπους κινητοποιήσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη, διαμαρτυρόμενοι για το νέο ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό.

Συγχρόνως, η παγκρήτια συντονιστική επιτροπή βρίσκεται σε επικοινωνία με αγροτικές οργανώσεις της υπόλοιπης Ελλάδας, για τη διοργάνωση από κοινού κινητοποιήσεων

Απάντηση