Οι Καλύτερες και οι Χειρότερες Τροφές πριν Πάτε για Ύπνο

 

Ο ύπνος είναι πραγματικά πολύ σημαντικός, γιατί είναι συνδεδεμένος με σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως η διαύγεια της σκέψης, πιο γρήγορα αντανακλαστικά, και μια βελτιωμένη διάθεση.

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν κοιμάστε αρκετά, μπορεί να έχετε κάποιες αρνητικές συνέπειες στην υγεία σας αλλά, και να οδηγηθείτε σε αύξηση κιλών. Και είτε το πιστεύετε είτε όχι, τι τρώτε πριν από το κρεβάτι, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου. Δείτε τι ακριβώς πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε πριν πάτε να ξαπλώσετε.

Εντάξτε το αμινοξύ τρυπτοφάνη στη διατροφή σας, και θα έχετε έναν ποιοτικό ύπνο. Η τρυποφάνη είναι πρόδρομος της σεροτονίνης, η οποία είναι νευροδιαβιβαστής με καθοριστική σημασία για την ψυχολογική μας διάθεση, βοηθώντας στην προώθηση του ύπνου. Οι τροφές που έχουν αυτό το αμινοξύ είναι τα φασόλια σόγιας, οι σπόροι κολοκύθας, ο λιναρόσπορος, οι μπανάνες, το σπανάκι, το κοτόπουλο και το τόφου.

Προσθέτοντας μερικά δημητριακά ολικής αλέσεως σε συνδυασμό με πρωτεΐνη, όπως αυγά, ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να είναι ο τέλειος συνδυασμός για ένα σνακ πριν τον ύπνο. Και γιατί πρέπει να κάνουμε αυτή την επιλογή; Διότι η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων (δημητριακά, ψωμί, ρύζι κλπ) αυξάνουν την τρυποτφάνη. Όμως, το περίεργο είναι, ότι οι υδατάνθρακες δεν περιέχουν τρυπτοφάνη, αλλά βοηθάνε αυτό το αμινοξύ να περάσει πιο εύκολα στον εγκέφαλο.

Ένα άλλο τρόφιμο που πρέπει να υιοθετήσετε είναι τα κεράσια. Αυτά τα φρούτα είναι μία από τις λίγες φυσικές πηγές μελατονίνης, μιας ορμόνης του οργανισμού, που ενισχύει τον ύπνο. Μελέτες έχουν δείξει, ότι ο χυμός από κεράσι, καταπολεμάει την αϋπνία. Επίσης, τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως σκούρα πράσινα φυλλώδη και αβοκάντο μπορεί και αυτές να σας βοηθήσουν, ώστε να σας πάρει ο ύπνος.

Οι «κλέφτες» του ύπνου

Ένας καλός νυχτερινός ύπνος απαιτεί μια ειδική φόρμουλα για την επιτυχία, η οποία μπορεί να ποικίλει από άτομο σε άτομο. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα που θα πρέπει να αποφεύγετε. Ένα από αυτά είναι η καφεΐνη, που δεν βρίσκεται μόνο στον καφέ, αλλά περιέχεται και σε άλλα ποτά και σε μερικές τροφές. Κρατήστε την πρόσληψη καφεΐνης σε 200 έως 300 mg ανά ημέρα και να την αποφύγετε λίγες ώρες πριν πάτε για ύπνο. Και μην ξεχνάτε η καφεΐνη δεν είναι μόνο στον καπουτσίνο σας, αλλά μπορεί να βρεθεί στη σοκολάτα, στα ενεργειακά ποτά, στα αναψυκτικά και στο τσάι.

Απάντηση