«The Big One»: Ο χιονιάς χτυπά την Ελλάδα

Έπεσε η γέφυρα του Πηνειού στη Διάβα Καλαμπάκας – Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά του μεγαλύτερου μέρους της χώρας – Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας την Δευτέρα – Χιονίζει ασταμάτητα στην Ορεινή Ναυπακτία

Ο σφοδρότερος χιονιάς των τελευταίων 20 ετών με την ονομασία «The Big One» βρίσκεται προ των πυλών!

Αναμένεται να σαρώσει τις επόμενες ημέρες την Ευρώπη, ενώ το νέο κύμα κακοκαιρίας, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες χιονοπτώσεις θα «χτυπήσει» και τη χώρα μας.

Από τα ξημερώματα της Κυριακής έχουν αρχίσει να εντείνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα με το χιονιά να επιδεινώνεται από το ξεκίνημα της εβδομάδας,  κυρίως την Δευτέρα και την Τρίτη.

Κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων ωρών είναι οι ισχυρότατοι άνεμοι. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, από εχθές μέχρι και σήμερα έχει δεχτεί 164 κλήσεις για αφαιρέσεις αντικειμένων και κοπές δέντρων, λόγω των ισχυρών ανέμων. Την ίδια ώρα στα δύο κυριολεκτικά κόπηκε το βράδυ του Σαββάτου -για πρώτη φορά στα χρονικά- η κεντρική γέφυρα του Πηνειού ποταμού στη Διάβα Καλαμπάκας, λόγω των ορμητικών νερών από τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Από σήμερα Κυριακή θα εκδηλωθούν τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά του μεγαλύτερου μέρους της χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Επισης θα σημειωθεί και πτώση της θερμοκρασίας.

Τη Δευτέρα η Ελλάδα θα μπει στην… κατάψυξη καθώς αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στην Αττική η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 5 βαθμούς ενώ στα ορεινά θα πέσει κάτω απο μηδέν. Βροχές αναμένεται να επικρατήσουν τις πρωινές ώρες της Δευτέρας. Χιονοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα και στις ορεινές περιοχές της Μακεδονίας.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί έως 7 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ. Το βράδυ της Δευτέρας παγετός θα σημειωθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κάτω από το 0.

Προβλήματα από την κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

Ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές έχουν προκληθεί σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω των ισχυρών καταιγίδων, ενώ δεν έλειψαν και τα προβλήματα λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Στην Ήπειρο μετά τη βροχή που έπεφτε ασταμάτητα τις δύο τελευταίες ημέρες πλημμύρισαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις στους κάμπους της Άρτας και των Φιλιατών. Επίσης, προβλήματα προκλήθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο του νομού λόγω πτώσεων βράχων τα οποία αντιμετωπίζονται με μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου.

Στη Λέσβο υπερχείλισε τα ξημερώματα ο ποταμός που διαπερνά την Καλλονή. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια ιδιαίτερα στις περιοχές του Κέντρου Υγείας και των σχολείων.
Στην εθνική οδό, στο ύψος των Λάμπου Μύλων και της Πέτρας, υπήρξαν κατολισθήσεις. Επίσης, αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση στο χωριό Παράκοιλα, που είχε διακοπεί από φωτιά σε κολώνα της ΔΕΗ λόγω βραχυκυκλώματος.

Μικροπροβλήματα υπήρξαν από την ισχυρή βροχόπτωση και στην πόλη της Μυτιλήνης ιδιαίτερα στην περιοχή της Προκυμαίας.

Η πρόβλεψη για την Κυριακή

Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν  στα ορεινά – ημιορεινά του μεγαλύτερου μέρους της χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Επισης θα σημειωθεί και πτώση της θερμοκρασίας.
Άνεμοι στα δυτικά βορειοδυτικοί έως 7 και στα ανατολικά νοτίων διευθύνσεων 8 πιθανόν 9 μποφόρ που θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.  Βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κατά τόπους ισχυρές που βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά.
Μακεδονία, Θράκη Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Χιόνια στα ορεινά και σταδιακά και σε πεδινές περιοχές. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, καταιγίδες τις πρωινές ώρες στην Κεντρική Μακεδονία, χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, αλλά και σε πεδινές περιοχές.

Άνεμοι: Στα δυτικά βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στην κεντρική Μακεδονία 6 με 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νότιοι 6 με 8 πιθανόν 9 βορειοανατολικούς 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στην Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές βαθμιαία τα φαινόμενα από τα βόρεια θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία στο Ιόνιο 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και βαθμιαία της Στερεάς και πιθανόν κατά τη διάρκεια της νύχτας και της Εύβοιας.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερα.
Κυκλάδες, Κρήτη Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που βαθμιαία θα περιοριστούν στις ανατολικότερες περιοχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.

Άνεμοι: Νότιοι 6 με 8 τοπικά 9 μποφόρ. Γρήγορα και από τα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: Από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Άνεμοι: Νότιοι 7 με 8 τοπικά 9 μποφόρ που θα βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: Από 14 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Από το βράδυ χιόνια στα βόρεια ορεινά. Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: Από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Καταιγίδες τις πρωϊνές ώρες στα ανατολικά. Χιονοπτώσεις στα ορεινά- ημιορεινά και από το βράδυ και σε πεδινές περιοχές. Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα νέα πτώση της θερμοκρασίας

Τη Δευτέρα αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στην Αττική η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 5 βαθμούς ενώ βροχές θα επικρατήσουν κατά τις πρωινές ώρες.

Χιονοπτώσεις σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα και στις ορεινές περιοχές της Μακεδονίας. Ισχυρές βροχές στην Κρήτη. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί έως 7 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ. Το βράδυ παγετός στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τη θερμοκρασία να πέφτει κοντά ή κάτω από το 0.

Χιονίζει ασταμάτητα στην Ορεινή Ναυπακτία

Έντονο κύμα κακοκαιρίας πλήττει από χθες την ορεινή Ναυπακτία και συγκεκριμένα την Άνω Χώρα στην Ελατού, τα Κρυονέρια, την Αμπελακιώτισσα και την Κάτω Χώρα.

Από νωρίς το πρωί στην περιοχή επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα ,χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν σημειωθεί προβλήματα στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Ναυπακτίας, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα.

Οδηγίες προφύλαξης από την κακοκαιρία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες στους πολίτες για την προφύλαξή τους.

Συγκεκριμένα:

Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Τοποθετήστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.

Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.

Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.
Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε

Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).

Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.

Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.

Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.
Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).

Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.
Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.

Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.

Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.

Διευκολύνετε το έργο των Αρχών

Απάντηση