Γρήγορο και υγιεινό πρωινό για παιδιά από 5 έως 8 ετών

Το πρωινό για τις περισσότερες μητέρες είναι ένας μεγάλος αγώνας.

Ίσως όχι τόσο για να το ετοιμάσει όσο για να μην φύγει νηστικό το παιδί από το σπίτι. Όλοι οι ειδικοί δηλώνουν και βέβαια έχουν δίκιο ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο, έχουν περισσότερη ενέργεια και γενικά είναι πιο υγιή από αυτά που φεύγουν χωρίς πρωινό από το σπίτι. Επίσης είναι πολύ πιθανό να θέλουν να φάνε περισσότερο αργότερα. Έτσι όλοι μπορούμε να καταλάβουμε γιατί είναι τόσο σημαντικό. Μπορείτε να ετοιμάσετε ένα υγιεινό πρωινό για το μικρό σας, ακόμη και αν βιάζεστε πάρα πολύ. Ας δούμε τις συμβουλές των ειδικών:

Τα βασικά του πρωινού.

Ψωμί ολικής αλέσεως και λίγο βούτυρο.

Το ψωμί ολικής άλεσης είναι γεμάτο με φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως επίσης έχει την ιδιότητα να αφομοιώνεται πιο αργά έτσι δίνει μακροχρόνια ενέργεια. Προσέξτε το βούτυρο να έχει χαμηλά λιπαρά.

Χυμοί φρούτων

Μία χούφτα μούρα, μπανάνα (ανάλογα με την εποχή) και λίγο γάλα άπαχο ή με χαμηλά λιπαρά ή γιαούρτι, είναι όλα όσα χρειάζεστε για να συνδυάσετε την ωραία γεύση πλούσια σε υδατάνθρακες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά με το ασβέστιο.

Γιαούρτι

Ανακατέψτε στο μπολ το γιαούρτι με φρούτα ή δημητριακά. Δίνετε έτσι στο παιδί πρωτεΐνη που τα κάνει να αισθάνονται χορτάτα και να έχουν ενέργεια και συγκέντρωση στα μαθήματά τους.

Δημητριακά

Οι ειδικοί λένε ότι μία από τις καλύτερες επιλογές για πρωινό είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως με άπαχο ή με χαμηλά λιπαρά γάλα. Αυτός ο συνδυασμός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πολλές φυτικές ίνες. Επιπλέον τα δημητριακά είναι εμπλουτισμένα με σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως το φολικό οξύ και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αφήστε το παιδί να διαλέξει αυτά που του αρέσουν, μακριά όμως από όσα έχουν πολύ ζάχαρη. Μπορείτε να βάλετε σταφίδες ή φρούτα για να γλυκάνουν.

Σταφύλι και ξηροί καρποί

Χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, μαζί με τα δημητριακά προσφέρουν στο παιδί ότι το καλύτερο.

Φρούτα

Τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Μπανάνες και ακτινίδια βρίσκονται στην κορυφή των φρέσκων φρούτων σαν πηγές καλίου, που τα παιδιά χάνουν κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης. Τα σταφύλια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Μπορείτε να ετοιμάσετε μία μεγάλη φρουτοσαλάτα την Κυριακή που θα χρησιμοποιήσετε όλη την εβδομάδα. Προσθέστε μία κουταλιά γιαούρτι και λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς και προσφέρετε στο παιδάκι σας ένα θαυμάσιο πρωινό.

Ακόμη πιο πλούσιο πρωινό

Οι βάφλες, τα αυγά, οι τηγανίτες και το τοστ είναι ωραίες και πλούσιες επιλογές για πρωινό και μπορείτε να είστε έτοιμη σε 20 λεπτά. Εξοικονομήστε χρόνο έχοντας έτοιμο το μείγμα της τηγανίτας, τα φρούτα ή τα λαχανικά από το βράδυ.

Τηγανίτες

Μπορείτε να αγοράσετε το έτοιμο μείγμα που χρειάζεται μόνο νερό, ή ετοιμάστε το, το προηγούμενο βράδυ. Προσθέστε φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς, τριμμένο καρότο. Αναπληρώστε το γλυκό σιρόπι με μια κουταλιά γιαούρτι και φρέσκα φρούτα.

Αυγά

Ετοιμάστε μία ωραία ομελέτα με ψιλοκομμένα μανιτάρια, ντομάτες, ή σπανάκι δίνοντας έτσι στο παιδί όλη την πρωτεΐνη που έχει ανάγκη. Μία άλλη ωραία επιλογή, είναι το τηγανιτό αυγό, με ένα λεπτό κομμάτι ζαμπόν και λίγο τυρί με χαμηλά λιπαρά. Ή τυλίξτε την ομελέτα σε μία πίτα αραβική ολικής άλεσης.

Τοστ (γαλλικό)

Βουτήξτε μία φέτα από ψωμί ολικής άλεσης σε ένα μίγμα από αυγά, γάλα και λίγο βανίλια και ψήστε το για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά.

Όμως πολλές φορές δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για να καθίσετε στο τραπέζι για το πρωινό σας. Τότε τα παιδιά πρέπει να φάνε κάτι στο δρόμο, όπως:

Ένα φρούτο

Έχετε πάντα ένα μπολ με μήλα, μπανάνες, αχλάδια και ότι άλλο σας αρέσει. Το παιδί διαλέγει και το τρώει στο δρόμο. Μία χούφτα σταφύλια ή σταφίδες και φιστίκια, είναι επίσης υγιεινό σνακ, που θα δώσει στο μικρό όλη την ενέργεια που έχει ανάγκη.

Αυτό που πράγματι χρειάζεστε για να φεύγετε ήσυχη το πρωί από το σπίτι, είναι ο σωστός προγραμματισμός.

Από το προηγούμενο βράδυ, ή ακόμη καλύτερα από την αρχή της εβδομάδας.

Έτσι αν έχετε στο μυαλό σας τι θα χρειαστείτε για το πρωινό του παιδιού θα το έχετε φροντίσει και δεν θα σας κουράσει την τελευταία στιγμή.

 

Απάντηση