Οι συμβουλές του γυναικολόγου: Έντονος πόνος κατά την επαφή. Τι μπορεί να συμβαίνει

Είμαι 18 ετών και έχω αρχίσει να έχω σεξουαλική επαφή με το αγόρι του τον τελευταίο καιρό, όμως κάθε φορά νιώθω έντονο πόνο, στην δεξιά ωοθήκη. Παλιά είχα μία κύστη. Ενδέχεται να έχω πάλι και να μην το γνωρίζω; Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω;

 

Ευχαριστούμε για το ερώτημα και το ενδιαφέρον σου. Η δυσπαρευνία, δηλαδή ο πόνος κατά την διάρκεια του σεξ, είναι συχνό φαινόμενο όταν μία κοπέλα ξεκινά την σεξουαλική της ζωή, πόσο μάλλον όταν είναι έφηβη οπότε και “ξυπνούν” οι ορμόνες και το σώμα της μοιραία προσαρμόζεται στην νέα αυτή πραγματικότητα.

Από εκεί και πέρα όμως, εάν ο πόνος έχει διάρκεια και υπάρχει κάθε φορά που έχεις σεξουαλική επαφή, μπορεί να οφείλεται και σε οργανικά αίτια όπως τραχηλίτιδα ή μία κύστη όσο και σε μη οργανικά όπως βίαιη ή απότομη διείσδυση του πέους. Σχετικά με τις κύστες, η απάντηση είναι ότι φυσικά και μπορούν να ξαναδημιουργηθούν. Γιαυτό επιβάλλεται ένας υπερηχογραφικός έλεγχος για να δούμε την ακεραιότητα και λειτουργικότητα των ωοθηκών, αλλά και της μήτρας. Θα ήταν λοιπόν καλό μία επίσκεψη σε γυναικολόγο για να μιλήσουμε επιπλέον και για αντισύλληψη και τέλος να συζητήσουμε κάποια tips όπως την αξία των προκαταρκτικών με τα οποία το σεξουαλικό παιχνίδι θα σου χαρίζει στιγμές ευχαρίστησης και όχι πόνο και δυσαρέσκεια. Θεωρητικά η επίσκεψη μίας ανήλικης στον γυναικολόγο γίνεται με συνοδεία ενήλικα.

Απάντηση