Καταρρέουν οι παγκόσμιες χρηματηστηριακές αγορές – Νέα βουτιά του πετρελαίου

Οι κύριοι ευρωπαϊκοί δείκτες βρέθηκαν βαθιά στο κόκκινο – Nέα χαμηλά τριών ετών για τις ασιατικές αγορές – Πάνω από 2% υποχώρηση στους δείκτες της Wall Street

Νέα κατρακύλα για τις ευρωπαϊκές αγορές μετά την πτώση στην Ασία και τη νέα βουτιά του πετρελαίου που κινείται σταθερά κάτω από τα 30 δολάρια/βαρέλι. Οι κύριοι ευρωπαϊκοί δείκτες βρέθηκαν βαθιά στο κόκκινο με τον STOXX 600 να μπαίνει και επίσημα σε bear market αφού έχει χάσει 21% από τον περασμένο Απρίλιο. Αυτήν την εβδομάδα οι απώλειες έφθασαν το 3,6%.

Οι ασιατικές αγορές βρέθηκαν την Παρασκευή σε νέα χαμηλά τριών ετών, με το χρηματιστήριο της Κίνας να εισέρχεται κι επίσημα σε bear market, έχοντας υποχωρήσει 20% από τα υψηλά επίπεδα του Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή και οι δείκτες της Wall Street υποχωρούν άνω του 2%, ενώ ακολουθώντας το κλίμα, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με πτώση 2,70% στις 558 μονάδες.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο κινδυνεύει να υποχωρήσει και ο Dow Jones, καθώς απειλείται το ψυχολογικό όριο των 16.000 μονάδων. Στο ταμπλό, η μετοχή της Intel υποχωρεί κατά 7,44% ενώ πτώση άνω του 2% εμφανίζουν Exxon Mobil και Chevron.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 στις 5.799 μονάδες με πτώση (-2.01%)

Στη Φρανκφούρτη ο DAX στις 9.533 μονάδες χάνει (-2.67%). Στο Παρίσι ο CAC χάνει (-2.57%), στο Μιλάνο ο FTSE MIB (-2.51%) και στη Μαδρίτη ο IBEX χάνει (-2.26%).
Stoxx 600 330 (-2.78%)

Aνεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Fiat, λόγω Renault

Ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat στο Μιλάνο, στον απόηχο της αποκάλυψης ότι η Renault ελέγχεται από τις γαλλικές αρχές για πιθανό σκάνδαλο στην εκπομπή ρύπων από την αυτοκινητοβιομηχανία.

Σύμφωνα με το marketwatch, οι μετοχές της ανεστάλησαν από τη διαπραγμάτευση αφού πρώτα έκαναν «βουτιά» σχεδόν 5%, ενώ όταν συνέχισαν τη συνεδρίαση έπεφταν κατά 3,7%.

Οι μετοχές πρώτων υλών καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση μετά την ανακοίνωση της BHP Billiton ότι αντιμετωπίζει τεράστιες χρεώσεις απομείωσης για τα περιουσιακά της στοιχεία στις ΗΠΑ. Η μετοχή της υποχωρεί 6%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης «οδεύει» προς εβδομαδιαία πτώση 1,7% έχοντας καταγράψει πτώση 19% από τα υψηλά του Απριλίου και οδεύοντας προς bear market.

Η είδηση αυτή συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη όπως την Anglo American (-6%) και την Antofagasta.

Μεγάλη πτώση καταγράφουν και οι ενεργειακές μετοχές εν μέσω νέων χαμηλών 12ετίας για το πετρέλαιο, με «οδηγό» τις Total και Shell που υποχωρούν 1,7% έκαστη.

«Ένας από τους βασικότερους παράγοντες της αγοράς σήμερα είναι ότι το πετρέλαιο μπορεί να κλείσει σε νέα χαμηλά 12ετίας, κι αυτό στην Ευρώπη αυξάνει τις ανησυχίες για τον αποπληθωρισμό. Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό πίεση καθώς εισερχόμαστε στο τελευταίο τρίμηνο αποτελεσμάτων και οι επενδυτές παραμένουν στο περιθώριο αναμένοντας να δουν τις επιδόσεις των εταιρειών» υποστηρίζει ο John Plassard, επικεφαλής trader μετοχών στην Mirabaud Securities LLP στη Γενεύη.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται επίσης και στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών μετά τις χθεσινές αναταράξεις στη Fiat Crysler και την Renault.

Η μετοχή της Fiat Chrysler ανεστάλη χθες μετά από την είδηση ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες για δωροδοκία και παραποίηση των στοιχείων πωλήσεων στο Σικάγο. Η εταιρεία αρνείται τις κατηγορίες.

Σήμερα η μετοχή της καταγράφει άνοδο μετά από πτώση έως και 9,4% την Πέμπτη πριν την αναστολή.

Η γαλλική Renault έχει επίσης βρεθεί στη δίνη σκανδάλου για παραποίηση των εκπομπών ρύπων ενώ έγινε γνωστό χθες ότι οι Αρχές έκαναν έφοδο στα γραφεία της.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία για τις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη έδειξαν αύξηση 9,2% το 2015 στα 14,2 εκατ. οχήματα.

Στο πεδίο των μετοχών, η μετοχή της σουηδικής H&M ενισχύεται 2,6% μετά την αύξηση των πωλήσεων Δεκεμβρίου κατά 10%. Κέρδη 3% και για την Carrefour μετά τα θετικά αποτελέσματα χρήσης του 2015. Πτώση 0,9% για την Volkswagen.

Απάντηση