ΜΕ ΛΕΝΕ ΡΙΖΟ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΩ ΤΑ ΓΥΡΙΖΩ..Τόσκας για ξύλο σε συνταξιούχους: Ατυχής συγκυρία, ήπιο μέσο τα δακρυγόνα

Και επεισόδιο με «Αυγή»: Η εφημερίδα γράφει για τον υπουργό «θα γλιτώσουμε από τα λιοντάρια και θα μας φάνε οι κοριοί» και ο Τόσκας δηλώνει «στο θέμα των δημοκρατικών ευαισθησιών κανείς δεν έχει το μονοπώλιο»

«Στο θέμα των δημοκρατικών ευαισθησιών κανείς δεν έχει το μονοπώλιο» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στη Βουλή σε ερώτηση για την πρόσφατη, βίαιη επίθεση των ΜΑΤ σε συνταξιούχους διαδηλωτές.

Την ίδια ώρα η εφημερίδα «Αυγή» ασκεί σκληρή κριτική στον υπουργό και για την ίδια υπόθεση με τον Γιώργο Κυρίτση να αναφέρει σε άρθρο του πως υπάρχουν συμβάντα που παραπέμπουν σε παλαιότερες νοοτροπίες και συμπεριφορές.

Ο κ. Τόσκας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Στάθη Παναγούλη είπε πως «από την παρούσα θέση έχω αποδείξει πως σέβομαι κα υπηρετώ την ανάγκη προστασίας των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι οδηγίες και εντολές μου» για να προσθέσει: «Δεν κουκουλώνω εγώ καταστάσεις. Η πολιτική ευθύνη βέβαια ανήκει σε μένα… Προσπαθούμε η καταστολή να γίνεται με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο». Οσο για  τις εικόνες που υπερήλικες συνταξιούχοι κείτονταν στο έδαφος μετά την επίθεση των ΜΑΤ, τις απέδωσε σε «συνδυασμό ατυχών συγκυριών ή ατυχών χειρισμών».

«Κάποιοι τσαλαπατήθηκαν… και έγινε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων»

Ειδικότερα, είπε πως «η συγκέντρωση άρχισε στις 12.00’ έξω από το Υπουργείο Εργασίας, συνεχίστηκε και έφτασε εδώ, απ’ έξω από τη Βουλή και την ώρα που γίνονταν διαπραγματεύσεις του επικεφαλής της πορείας με την αστυνομική δύναμη ξαφνικά από το πλήθος περίπου τριακόσια άτομα έπεσαν πάνω στους αστυνομικούς απωθώντας τους. Κάποιοι τσαλαπατήθηκαν, κάποιοι τραυματίστηκαν ελαφριά και από τους αστυνομικούς και ένας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Επενέβησαν κάποιοι από τις δυνάμεις αποκατάστασης της τάξης. Η εντολή που είχαν ήταν να χρησιμοποιήσουν μόνο τις ασπίδες. Επειδή κάποιοι τσαλαπατήθηκαν, έγινε περιορισμένη χρήση από τις λεγόμενες «φυσούνες» και εκτόξευσαν πολύ περιορισμένη ποσότητα δακρυγόνων. Γι’ αυτό θα παρακαλούσα να μην συγχέουμε γεγονότα του παρελθόντος όπου έγινε μαζική χρήση με μια περιορισμένη χρήση όπως αυτή, που και αυτή, αν θέλετε, κακώς έγινε, αλλά ήταν πολύ περιορισμένη, γιατί αλλιώς καταφεύγουμε σε εντυπώσεις που δεν αντιστοιχούν με την πραγματικότητα και τα συμπεράσματα που απαιτούνται αυτή τη στιγμή, για να βελτιωθεί η κατάσταση.

«Το ηπιότερο μέσο τα δακρυγόνα»

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του υπουργού στα δακρυγόνα: «Σε ό,τι αφορά τη δακρυγόνο ουσία, έχει γίνει πολλή συζήτηση κατ’ επανάληψη σ’ αυτόν τον χώρο και εκτός αυτού του χώρου και στα μέσα ενημέρωσης. Παρότι είναι μέσα στις διεθνείς προδιαγραφές και στις προδιαγραφές που υπάρχουν στη χώρα μας, δεν είναι κάτι το οποίο είναι αρεστό, αλλά είναι το ηπιότερο μέσο για την αποτροπή κάποιων καταστάσεων».

«Ατυχής συγκυρία…»

«Όπως ξέρετε, δεν «κουκουλώνω» εγώ καταστάσεις και το είδατε από τη πρώτη ημέρα που ανέλαβα αυτό το Υπουργείο. Βέβαια, η πολιτική ευθύνη ανήκει σε εμένα και θα έλεγα η κάθε ευθύνη στο Υπουργείο» ανέφερε σε άλλο σημείο για να υποστηρίξει ότι «Στο θέμα της αντιμετώπισης των διαφόρων καταστάσεων, οπωσδήποτε η Αστυνομία έως ένα βαθμό χρησιμοποιεί την καταστολή. Προσπαθούμε να γίνεται με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο». «Τέλος, σε ό,τι φορά τις διαδηλώσεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, νομίζω ότι ο όποιος έλεγχος αυτών των εκδηλώσεων γίνεται με την ελάχιστη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Η συγκεκριμένη στιγμή μπορεί να ήταν ένας συνδυασμός ατυχών συγκυριών ή αν θέλετε και ατυχών χειρισμών, αλλά δεν μπορεί αυτή η Κυβέρνηση και αυτό το Υπουργείο να κατηγορείται αυτή τη στιγμή για υπερβολές σε ό,τι αφορά τα θέματα της καταστολής και τα θέματα της υπερβολικής χρήσης αστυνομικής βίας» πρόσθεσε για τις εικόνες που υπερήλικες συνταξιούχοι κείτονταν στο έδαφος μετά την επίθεση των ΜΑΤ. Σημείωσε δε ότι «Νομίζω ότι όλος ο κόσμος έχει καταλάβει τον ήπιο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα διάφορα θέματα, την αποτελεσματικότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε το κοινό έγκλημα και φυσικά και τις κόκκινες γραμμές που βάζουμε σε κάποιες περιπτώσεις».

«Αυγή» κατά Τόσκα: Θα γλιτώσουμε από τα λιοντάρια και θα μας φάνε οι κοριοί

Με αιχμές κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα κυκλοφορεί σήμερα η εφημερίδα Αυγή. Σε άρθρο που υπογράφει ο Γιώργος Κυρίτσης με τίτλο «Ανησυχητικά κρούσματα» απαριθμούνται διάφορα γεγονότα στην Αστυνομία που χαρακτηρίζονται «συμβατά με παλαιότερες νοοτροπίες και συμπεριφορές, αλλά όχι με όσα πρεσβεύει η παρούσα κυβέρνηση». Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στον ξυλοδαρμό συνταξιούχων από τα ΜΑΤ, στις συλλήψεις εθελοντών για τους πρόσφυγες αλλά και στις συλλήψεις φοιτητών και τονίζεται πως «παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία ένα μπαράζ φάλτσων εκ μέρους των αστυνομικών και των λιμενικών αρχών, που εκθέτουν την κυβέρνηση καθώς κινούνται στον αντίποδα όσων θεωρεί σωστά και σημαντικά». Το άρθρο υπογραμμίζει μάλιστα με νόημα: «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να μας δείχνουν ότι πρόκειται για κάποιου είδους οργανωμένη συμπεριφορά, σαμποτάζ, αυτονόμηση ή οτιδήποτε τέτοιο, γεγονός ωστόσο παραμένει ότι τέτοια πράγματα συμβαίνουν και ότι μπορεί να είναι συμβατά με παλαιότερες νοοτροπίες και συμπεριφορές, αλλά όχι με όσα πρεσβεύει η παρούσα κυβέρνηση». Κλείνει δε ως εξής: «Θα ήταν κρίμα αν ο ΣΥΡΙΖΑ γλίτωνε από τα λιοντάρια και τον τρώγαν οι κοριοί».

Ολόκληρο το άρθρο

Ανησυχητικά κρούσματα

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία ένα μπαράζ φάλτσων εκ μέρους των αστυνομικών και των λιμενικών αρχών, που εκθέτουν την κυβέρνηση καθώς κινούνται στον αντίποδα όσων θεωρεί σωστά και σημαντικά.

Σταχυολογώντας έχουμε:

Τις συλλήψεις και διώξεις αλλά και τον εκφοβισμό εθελοντών, αλληλέγγυων και δομών που βοηθούν πρόσφυγες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μέχρι για κατασκοπεία κατηγορούνται άνθρωποι που βοηθούν στη Λέσβο.

Την επίθεση των ΜΑΤ κατά συνταξιούχων του ΠΑΜΕ παρά τις ρητές εντολές. Για την υπόθεση αυτή έχει διαταχθεί ΕΔΕ, αλλά το πιο εξωφρενικό της υπόθεσης ήταν η επιστολή διαμαρτυρίας συνδικαλιστικής ένωσης των αστυνομικών διότι η κυβέρνηση δεν τους επιτρέπει να ρίχνουν όσα δακρυγόνα κρίνουν σκόπιμο!

Στη Θεσσαλονίκη είχαμε τραυματισμό και συλλήψεις φοιτητών σε κινητοποίηση για τους πρόσφυγες, το πογκρόμ κατά φτωχών ανθρώπων που πουλούσαν προσωπικά τους είδη στη λαϊκή της Μαρτίου, αλλά και σύλληψη και βαρύ πρόστιμο σε καρκινοπαθή για τον ίδιο λόγο. Για να μην αναφερθούμε στην υπόθεση του καστανά, που αν μη τι άλλο συνιστά και αυτογελοιοποίηση της ίδιας της αστυνομίας, που κινητοποίησε 7 μοτοσυκλετιστές ΔΙΑΣ και δυο περιπολικά.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να μας δείχνουν ότι πρόκειται για κάποιου είδους οργανωμένη συμπεριφορά, σαμποτάζ, αυτονόμηση ή οτιδήποτε τέτοιο, γεγονός ωστόσο παραμένει ότι τέτοια πράγματα συμβαίνουν και ότι μπορεί να είναι συμβατά με παλαιότερες νοοτροπίες και συμπεριφορές, αλλά όχι με όσα πρεσβεύει η παρούσα κυβέρνηση.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει εκ των πραγμάτων την ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις τις διοίκησης και χρεώνεται πράγματα που την αδικούν. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνον επειδή θα αδικηθούν ένας, δύο, πέντε συμπολίτες μας, αλλά επειδή επιδιώκεται η δημιουργία ενός κλίματος “όλοι ίδιοι είναι”, το οποίο μάλιστα δεν τροφοδοτείται μόνον από περιστατικά του είδους που αναφέρονται πιο πάνω. Θα ήταν κρίμα αν ο ΣΥΡΙΖΑ γλίτωνε από τα λιοντάρια και τον τρώγαν οι κοριοί.

Απάντηση