«Βράζουν» οι αγρότες για το ασφαλιστικό – «Σας βοηθάμε» τους τρολάρει η κυβέρνηση

«Η μεταρρύθμιση που επιδιώκουμε βοηθά ιδιαίτερα την αγροτιά», είπε ο υφυπουργός Εργασίας

Να περιορίσει τις σφοδρές αντιδράσεις που προκαλεί το νέο ασφαλιστικό και στον αγροτικό πληθυσμό επιχείρησε ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος στην Βουλή υποστηρίζοντας ότι «η μεταρρύθμιση που επιδιώκουμε βοηθά ιδιαίτερα την αγροτιά».

Ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι 1,1 εκατ. αγρότες «θα καταβάλουν εισφορές σε μια χαμηλή κλίμακα. Δεν θα υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση παρά τα όσα λέγονται» παραδέχθηκε ωστόσο ότι «4.500 αγρότες θα έχουν μια επιβάρυνση άνω του  13% σε σχέση με τις σημερινές τους εισφορές».

Παράλληλα επισήμανε ότι ο νέος κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει βασική σύνταξη για όλους τους αγρότες.

«Περίπου ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες αγρότες είναι αυτοί που θα καταβάλουν εισφορές σε μία χαμηλή κλίμακα. Παρά τα όσα λέγονται δεν θα υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση των αγροτών, δηλαδή δεν θα συμβεί να έχουμε μία δήμευση της αγροτικής περιουσίας με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Μόνο τεσσεράμισι χιλιάδες αγρότες θα έχουν μια επιβάρυνση άνω του 13% σε σχέση με ό,τι καταβάλουν σήμερα» είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε δε ότι στο πλαίσιο «της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης όπου μαζί με το εργόσημο που θα απαλλάσσεται κατά το μέρος της καταβολής του με κατάσταση που θα στέλνει ο ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης για τις δαπάνες που κατέβαλε ο αγρότης στο εργόσημο, θα έχει και μείωση των εμφανιζόμενων εσόδων του. Με την κατανομή που θα γίνεται με έναν τρόπο πάρα πολύ αποτελεσματικό και στην αγροτική οικογένεια -σύζυγο και παιδιά- θα δείτε ότι θα είναι ένα σύστημα το οποίο θα προωθεί την απασχόληση των αγροτών και θα τους ενισχύει σε μια κατεύθυνση ύπαρξης μίας εθνικής σύνταξης για όλους».

Τέλος υποστήριξε ότι «το 2026 παύει η καταβολή του υπολοίπου που απομένει για την βασική σύνταξη, η οποία, όπως ξέρετε, από το 2002 μειώνεται κατά 4% κάθε έτος. Άρα, βασική σύνταξη δεν υπάρχει για τους αγρότες. Οι αγρότες δεν προβλεπόταν ούτε στον προηγούμενο νόμο -ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ- να παίρνουν βασική σύνταξη 360 ευρώ. Θα παίρνουν όλοι και πρέπει όλοι να υποστηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια και για το εργόσημο και για τη συνολική αντιμετώπιση της ασφάλισης των αγροτών, όπως εμείς προωθούμε -και με τις δικές σας παρατηρήσεις, βεβαίως, θα δούμε πόσο καλύτερα μπορούμε να τα κάνουμε αυτά- για ένα εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης χωρίς εξαιρέσεις για κανέναν».

Στους δρόμους οι αγρότες κατά του ασφαλιστικού

Με συλλαλητήρια σε τοπικό επίπεδο και συνελεύσεις ξεκινούν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις τους αντιδρώντας στις αλλαγές στη φορολογία και στο ασφαλιστικό.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη καθορίζονται οι αποφάσεις για τη μορφή, με την οποία θα εκδηλωθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, μπροστά στον καταιγισμό μέτρων που υφίστανται αυτό τον καιρό οι επαγγελματίες του αγροτικού χώρου.

Με την «Πρωτοβουλία» της Πέλλας να έχει ήδη ανάψει τα «προζύμια» των συγκεντρώσεων (συμβολικές καταλήψεις γραφείων ΟΓΑ) και το στρατηγείο της ΠΑΣΥ να ετοιμάζει κάθοδο στις εθνικές από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Οι αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα στην αίθουσα «Γερμανός» της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Το προσκλητήριο αποτελεί συνέχεια ανάλογης συνάντησης που έγινε πριν από καιρό στο Περιστέρι και προσπαθεί να ενώσει τις φωνές των αγροτών ή τουλάχιστον να εκφράσει από κοινού το Πανελλαδικό Συντονιστικό (νεολαίοι 2008) και το «κίνημα των προέδρων» (πρώην ΕΑΣ) που τον τελευταίο καιρό εντείνει τη δραστηριότητά του, με ορμητήριο τις δυνάμεις Σιδερόπουλου στον Πλατύκαμπο (Θεσσαλία).

Στις 11:00, αγρότες της Αιγιάλειας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στον δρόμο που ενώνει το Αίγιο με την εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, στο ύψος των παλαιών διοδίων.

Επίσης αύριο Παρασκευή  στις 19:00, αγρότες της δυτικής Αχαΐας θα συγκεντρωθούν ξανά  στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, προκειμένου να αποφασίσουν για τις επόμενες κινητοποιήσεις τους.

Αγροτικό παναργολικό συλλαλητήριο, κατά του ασφαλιστικού, διοργανώνει για αύριο  στις 12.30 το μεσημέρι και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας, στην εθνική οδό ‘Αργους – Ναυπλίου, στο ύψος της πλάστιγγας στην Δαλαμανάρα και καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να πάρουν μέρος με τα τρακτέρ τους.

Την απόφαση να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, βγάζοντας τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών το Σαββατοκύριακο πριν την έναρξη της Agrotica 2016 (28-31 Ιανουαρίου), έλαβαν στην συνάντηση τους οι αγρότες-κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής.

Απάντηση