Ασφαλιστικό: Επιβάρυνση 60% στα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών

Για «εξόντωση» μιλούν οι επιχειρηματίες – Ελάφρυνση την χαρακτηρίζει το υπουργείο Εργασίας- Επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα μελετήσει το θέμα – Πώς εξανεμίζεται πλήρως το κέρδος για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα

Το σύνολο της ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να υπάρχει κάποιο όριο, εξετάζει η κυβέρνηση , χωρίς να ανατραπεί η αναλογιστική ισορροπία του νέου Ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνολική επιβάρυνση θα κυμανθεί στο 50% με 60% του δηλωθέντος εισοδήματος, ενδεχόμενο που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται περί ελάφρυνσης αλλά περί εξόντωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι ενώσεις τους με βάση τις νέες εισφορές η συνολική επιβάρυνση για τον ελεύθερο επαγγελματία ξεπερνά πάντα το 50% ενώ για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα εξανεμίζεται σχεδόν όλο το κέρδος.

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων και των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας θα εξετάσει από τη Δευτέρα με κατεπείγουσες διαδικασίες (γιατί έρχονται οι θεσμοί) τον  εξορθολογισμό του συστήματος εισφορών προκειμένου να «ελαφρυνθούν» οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες με ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ.

Ωστόσο δεν φαίνονται σημεία σύγκλισης καθώς στην πρώτη σύσκεψη χθες παρουσία των κυρίων Αλεξιάδη και Κατρούγκαλου διαπιστώθηκαν «αγεφύρωτες» διαφορές μεταξύ της κυβερνητικής πρότασης και των αιτημάτων των κλάδων .

Ο υπουργός εργασίας παραδέχτηκε ότι σ’ αυτές τις κατηγορίες υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, δηλαδή από το 27% που ισχύει για όλους, η επιβάρυνση φθάνει  στο 38%.

Δικαιολόγησε όμως το «χαράτσι» επισημαίνοντας το 80 με 85% των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ ωφελούνται.

«Επειδή το σύστημα είναι ταξικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάτων»
, δήλωσε, «μοιραία πλήττονται όσοι έχουν εισόδημα από 15.000 ευρώ και πάνω. Το ποσοστό να μην υπολογίζεται σ’ ένα εικονικό εισόδημα αλλά στο πραγματικό εισόδημα».

Ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία ανέφερε για την προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων: «αυτή θα διατηρηθεί μέχρι το 2018 και μετά θα μικραίνει μέχρι να μηδενιστεί σε σχέση με τους νέους συνταξιούχους, για να αρχίσουν να παίρνουν αυξήσεις. Η έννοια του περιορισμού της προσωπικής διαφοράς θα είναι προς όφελος των σημερινών συνταξιούχων», πρόσθεσε, «καθώς αντί να είναι παγωμένη η σύνταξή τους, εάν τα πράγματα πάνε καλά δεν θα έχουν την εγγύηση της σημερινής σύνταξης, αλλά και μία ελπίδα ότι θα ανεβεί».

Για τα ποσοστά αναπλήρωσης, δήλωσε, ότι: «είναι εσκεμμένες οι αναφορές για μικρές διαφορές μεταξύ 25ετίας και 35ετίας. Ευνοήσαμε σκόπιμα εκείνους που έχουν χαμηλή κατηγορία ετών και μισθών ή ήταν άνεργοι», ανέφερε, «αλλά προβλέψαμε και για εκείνους που έχουν δυνατότητα να μείνουν στη δουλειά ένα κίνητρο. Στα ώριμα χρόνια μετά τα 27-30 οι εργαζόμενοι που έχουν την επιλογή να μείνουν στη δουλειά τους θα έχουν κίνητρο, γνωρίζοντας ότι κάθε χρονιά που μένουν θα μετράει διπλά στη σύνταξή τους».

Για τους αγρότες, δήλωσε ότι: «μέχρι τώρα πλήρωναν 6% στο εισόδημά τους και έπαιρναν πολύ χαμηλή σύνταξη. Αυτό το ποσοστό σταδιακά θα αυξηθεί μέχρι το 20%, κλιμακωτά μέχρι το 2020, με αποτέλεσμα να παίρνουν ό,τι και οι υπόλοιποι».

Ο κ. Κατρούγκαλος, ανέφερε, ότι: «Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι ανοιχτή και ότι η κυβέρνηση εκτός από τις κύριες συντάξεις για τις οποίες είναι ανυποχώρητη, θα προσπαθήσει και για τα υπόλοιπα θέματα το καλύτερο».

Απάντηση