Συνέντευξη Θεοχαρόπουλου στο ΣΚΑΙ

Αποσπάσματα της συνέντευξης του Θανάση Θεοχαρόπουλου  στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ 

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ  και τους δημοσιογράφους  Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου  μεταξύ άλλων επεσήμανε:

 

Για εκλογή Κ. Μητσοτάκη στην ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη

Κάθε  εκλογή προέδρου σε ένα από τα μεγάλα κόμματα δεν αφήνει αδιάφορο το πολιτικό σκηνικό. Εμείς όμως ασχολούμαστε συστηματικά με την ανασυγκρότηση του δικού μας χώρου, του χώρου της κεντροαριστεράς για τη δημιουργία μια ισχυρής παράταξης της Σοσιαλδημοκρατίας. Είναι κατανοητό ότι αυτό δεν έχει σχέση με όσα γίνονται στη ΝΔ και τη συντηρητική παράταξη. Τα κόμματα έχουν ιδεολογικές και προγραμματικές αφετηρίες  και προγραμματική ατζέντα και η δική μας είναι εντελώς διαφορετική από την προγραμματική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη.

Η ΔΗΜΑΡ και όταν ήταν στην κυβέρνηση είχε σημαντικές διαφορές με τη ΝΔ και το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ που προσπαθούσε να περάσει ζητήματα προς τα μπροστά, τα ανέλυσε και η κ Γεννηματά στην πρόσφατη συνέντευξη της. Υπάρχει όμως μια κεντρική διαφορά τότε με σήμερα. Το 2012 η ΝΔ βγήκε πρώτο κόμμα δύο φορές και αν δεν θα γινόταν τότε κυβέρνηση συνεργασίας με την ΝΔ η χώρα κινδύνευε με έξοδο από το ευρώ. Αντίθετα τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός πρώτο κόμμα και συγκυβερνά με το κόμμα της λαικίστικης δεξιάς γιατί ο ίδιος το επιλέγει. Πρόκειται για μια κεντρική διαφορά γιατί εμείς δεν έχουμε κάνει καμία τέτοια επιλογή . Το αντίθετο μάλιστα θέλουμε να «στρίψουμε» τις πολιτικές προς μια προοδευτική  και μεταρρυθμιστική κατεύθυνση.

Ανεργία και ασφαλιστικό

Ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται από τις πολιτικές του εδώ και 11 μήνες, αρκετές από αυτές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν προοδευτικές. Για παράδειγμα δεν έχει βάλει μπροστά ένα πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας. Είμαστε απέναντι στη μείωση των συντάξεων και στην αύξηση των εισφορών. Εξήγησα και στον κ Κατρούγκαλο πως όταν έχεις στόχο την μείωση της ανεργίας -για να λυθεί και το ασφαλιστικό-, δεν μπορείς να φέρνεις ισοδύναμα μέτρα που οδηγούν στην αύξηση της ανεργίας και οδηγούν σε φαύλο κύκλο ύφεσης.

Αν συμφωνούν οι εργοδότες αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα καθώς το συγκεκριμένο μέτρο  θα αυξήσει και την εισφοροδιαφυγή. Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό είναι αντίθετο με όσα έλεγε ο πρωθυπουργός για μια  μεταρρύθμιση που θα προστατεύσει τις επόμενες γενιές . Ήρθε λοιπόν μια πρόταση για το ασφαλιστικό η οποία είναι μη μεταρρύθμιση και μεταθέτει στην επόμενη κυβέρνηση το πρόβλημα για το 2018 αλλά μεταθέτει  και το λογαριασμό στις επόμενες γενιές. Πληρώνουν τα σπασμένα όσοι δεν έχουν βγει στην σύνταξη. Είναι μια αλλαγή που δεν συνιστά μεταρρύθμιση, δημοσιονομικού χαρακτήρα που ψάχνει χρήματα από πηγές που θα διογκώσουν το πρόβλημα του ασφαλιστικού. Εμείς όταν πάντως έρθει η τελική πρόταση θα δούμε το νομοσχέδιο και θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα. Εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας με πολλές τομές και γενναίες αλλαγές, αρκετές τις συζητήσαμε και στις συναντήσεις με τον Υπουργό Εργασίας. Είπαμε να έρθει συντομότερα κατά 15 χρόνια το 2020 ο νόμος Λοβέρδου –Κουτρουμάνη, μιλήσαμε για συγκεκριμένους τρόπους  για την εύρεση πόρων χρηματοδότησης, συνένωση των ταμείων σε τρία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) διότι η συνένωση όλων σε ένα θα φέρει μεγαλύτερα προβλήματα διαχείρισης. Όταν αυξάνεις υπέρμετρα τις εισφορές για εισοδήματα για παράδειγμα πάνω από 20.000 ευρώ θα είναι και οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο και θα δημιουργήσεις αντικίνητρα.

Για τα επόμενα βήματα  της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα από εδώ και στο εξής χωρίς καθυστερήσεις σε μια ευρεία συνδιάσκεψη προγραμματική για την αποσαφήνιση του πολιτικού μας στίγματος για μια φυγή προς τα εμπρός χωρίς αγκυλώσεις του παρελθόντος. Ο στόχος είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη να αποτελέσει το όχημα για το νέο. Το κάλεσμα αφορά τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου και της ανανεωτικής, μεταρρυθμιστικής αριστεράς. Από εδώ και στο εξής ο μοναδικός αντίπαλος είναι η αδράνεια. Πρέπει να μιλάμε με όρους παρόντος και μέλλοντος.

Απάντηση