Βέροια: Νέα, διευρυμένη σύσκεψη για τα νοσοκομεία – Τα αδιέξοδα παραμένουν – Στο αέρα η υγεία στην Ημαθία (βίντεο)

Μαραθώνια ήταν η δεύτερη σύσκεψη για την κατάσταση των νοσοκομείων της Ημαθίας.
Η σύσκεψη που ήταν συνέχεια αυτής που πραγματοποιήθηκε την προτελευταία ημέρα του 2015, αυτή τη φορά ήταν διευρυμένη, αλλά τόσο το περιεχόμενο, όσο και το κλίμα ήταν το ίδιο: Μια αγωνιώδης πρωτοβουλία για να περισωθεί ό,τι μπορεί από ένα σύστημα υγείας που καταρρέει. Με “θύματα” έναν βίαια πτωχευόμενο λαό που καθημερινά χάνει στοιχειώδη συστατικά μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας και αυτή τη φορά, σε σχέση με την προηγούμενη σύσκεψη, συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της διοίκησης του νοσοκομείου Βέροιας, εκπρόσωποι των εργαζομένων, της ΕΝΙΚΕΜ, οι επικεφαλής των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Κούτρας, διευθυντής της παθολογικής κλινικής και δημοτικός σύμβουλος και φυσικά ο κ. Τριανταφυλλίδης από τη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου Βέροιας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρώτη σύσκεψη, στις  και το ρεπορτάζ του Verianet.gr που δημοσίευσε τα όσα συζητήθηκαν ( βλέπε:Γιατρέ μου έναν γιατρό!!! – Σύσκεψη ένα βήμα πριν την κατάρρευση της δημόσια υγείας στην Ημαθία) εκδόθηκε μακροσκελής ανακοίνωση – επιστολή των ιατρών της χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Βέροιας, στην οποία γινόταν πλήρης περιγραφή της κατάστασης, αλλά και χαρακτηρισμοί κατά του πρώην προέδρου του ΙΣΗ, Πρόδρομου Ισαακίδη.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Ισαακίδης ήταν και πάλι εκεί, όπως και ο νυν πρόεδρος του ΙΣΗ, κ. Διαμαντόπουλος, αλλά πέραν την αναφοράς στην επιστολή, δεν υπήρξε ένταση.
Ως αρχικό πλαίσιο συζήτησης ήταν το κείμενο που δόθηκε από τον κ. Χατζηαθανασίου και στην προηγούμενη σύσκεψη, το οποίο αναφέρει τα έξής.

“Τα νοσοκομεία μας ασθενούν βαρέως σε όλα τα επίπεδα. Μείζον και διαχρονικό πρόβλημα ήταν πάντα η στελέχωση των τμημάτων με συνέπεια να παρατηρούνται προβλήματα τόσο στη νοσηλεία των ασθενών όσο και στην υποδοχή τους στα εξωτερικά ιατρεία κι τις εφημερίες.

Σήμερα όμως η ελλιπέστατη στελέχωση οδηγεί σε μια αλληλουχία παρενεργειών:

Υπολειτουργία τμημάτων
Καθίσταται προβληματική η νοσηλεία τους

Δεν εκτελούνται οι προβλεπόμενες επεμβάσεις και

Υπάρχει κίνδυνος να θρηνήσουμε ζωές ακόμη κατά την υποδοχή ασθενών στο τμήμα των επειγόντων.

Είναι αδύνατον να μιλά κανείς για ασφαλείς εφημερίες κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες.

Επιπλέον για τους χρονίως πάσχοντες μια και για την αναζήτηση της κατάλληλης ειδικότητας μπορεί να περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, δε μπορεί να μιλά κανείς για στοιχειώδη ανεκτή κατάσταση.

Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να βρεθεί γιατρός ειδικευόμενος, κατάκοπος μια και καλείται να αντιμετωπίσει ασθενείς ακόμη και σε τρία επίπεδα, ήτοι εξωτερικά ιατρεία, κλινική και χειρουργεία.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ας μην έχουμε αυταπάτες ότι έχουμε “νοσοκομεία”.

Βεβαίως η λύση βρίσκεται σε σωστή στελέχωση σε όλα τα επίπεδα.

Όμως ζούμε στην Ελλάδα και γνωρίζουμε ότι ακόμη και με τις καλύτερες προθέσεις (υποθέτουμε ότι μπορεί να υπάρχουν) αλλά και με απλόχερη χρηματοδότηση (μάλλον δεν θα υπάρξει) άμεσα πρέπει να αποφασιστεί η δημιουργία κέντρου εφημερίας στη Βέροια για να αντιμετωπιστούν τουλάχιστον τα επείγοντα προβλήματα.

Ενώ παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσει μια γενναία προσπάθεια έτσι ώστε:

Να καλυφθούν οι προβλεπόμενες από τον οργανισμό θέσεις

Να γίνει αναμόρφωση του οργανισμού για να υπάρξουν προϋποθέσεις κάλυψης των αναγκών του νομού σε επίπεδο δευτεροβάθμιας υπηρεσιών υγείας.

Εν κατακλείδι θα επαναλάβουμε αυτό που επί τριάντα χρόνια τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία, όπως άλλωστε πολύ σωστά αναφέρθηκε και από την αποχωρήσασα διοικήτρια του νοσοκομείου κ. Μπούρτσου (με την πολύχρονη εμπειρία της σε διοίκηση νοσοκομείου) ότι η οριστική λύση βρίσκεται στη δημιουργία ενός νοσοκομείου πλήρως εξοπλισμένου και άρτια στελεχωμένου, το οποίο να προσφέρει υψηλής ποιότητας δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, χωρίς πρόσθετες δαπάνες, στο νομό.

Οι διάφοροι πειραματισμοί με συγκολλήσεις του τύπου των συνδιοικήσεων δεν πρόσφεραν απολύτως τίποτα στις προηγούμενες δεκαετίες.”

Στη μαραθώνια σύσκεψη που διήρκεσε περισσότερο από 4 ώρες, εκείνο που αναδείχθηκε είναι μια κατάσταση στον τομέα της υγείας που κυριολεκτικά προκαλεί …τρόμο. Είναι αυτό που λένε “μην σου τύχει κάτι”…

Ένα σύστημα υγείας το οποίο η Πολιτεία όχι μόνο άφησε στην τύχη του, αλλά ουσιαστικά παρεμποδίζει οτιδήποτε επιχειρεί να βάλει φρένο στην κατάρρευσή του.

Τεράστια κενά και στα δυο νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας, ανάλγητη περικοπή κονδυλίων, απαγόρευση στελέχωσης με άκρως αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η “πεπατημένη” του φιλότιμου και του “ηρωισμού” του προσωπικού που απέμεινε, δείχνει να μην επαρκεί πλέον, καθώς δεν υπάρχουν σε στοιχειώδη επάρκεια, οι απαιτούμενες ειδικότητες ώστε να αναπτυχθούν οι απαραίτητες πράξεις παροχής υγείας που θα σώσουν ζωές ή θα προσφέρουν υπηρεσία υγείας σε πάσχοντες πολίτες!!!

Χειρουργεία γίνονται ελάχιστα με προοπτική να μην γίνονται καθόλου, καθώς το θέμα των αναισθησιολόγων παραμένει στο καπέλο του φακίρη.

Η υποστελέχωση και η αποδόμηση σε αναγκαίο προσωπικό ξεπερνάει το 50%, χωρίς καμιά προοπτική για κάτι…αισιόδοξο.. Τουλάχιστον για το 2016 και…βλέπουμε…

Η κατακλείδα της σύσκεψης ήταν μια συναπόφαση για άσκηση πίεσης προς κάθε κατεύθυνση ώστε να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης στελέχωση των μονάδων υγείας του νομού Ημαθίας και ταυτόχρονη σύνθεση λειτουργίας των δύο νοσοκομείων, Βέροιας και Ναουσας, ώστε να αξιοποιηθεί και η παραμικρή δυνατότητα βελτίωσης των παρεχόμεων υπηρεσιών υγείας.

Εκτενή αποσπάσματα από τη σύσκεψη στο βίντεο

verianet.gr

Απάντηση