Καθημερινές συνήθειες που μειώνουν την εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ

Όταν ο γιατρός Alois Alzheimer, το 1900 εξέτασε έναν ασθενή στο νοσοκομείο της Φρανκφούρτης τον ρώτησε «Ποιο είναι το όνομα σου;» Και εκείνος απάντησε Auguste. Ύστερα τον ρώτησε να μάθει το επίθετο του και το όνομα της συζύγου του. Και εκείνος έδωσε την ίδια απάντηση- «Auguste,»- Εκείνη την εποχή οι γιατροί δεν μπορούσαν να περιγράψουν αυτή την ασθένεια. Ώσπου πέθανε μια γυναίκα και ο γιατρός Alzheimer έκανε αυτοψία στον εγκέφαλο της και παρατήρησε μάζες λείων πλακών γύρω από τα κύτταρα, οι οποίες αλλοίωναν το σχήμα τους. Και τότε είναι που έκανε τη διάγνωση αυτής της νόσου, ως μια σοβαρή ασθένεια του εγκεφαλικού φλοιού και τελικά πήρε το όνομα του -νόσος του Alzheimer-.

Στην εποχή μας περίπου 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη νόσου του Alzheimer. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050. Το Alzheimer είναι μια προοδευτική, εκφυλιστική διαταραχή στην οποία τα κύτταρα του εγκεφάλου καταστρέφονται, προκαλώντας προβλήματα στη μνήμη, στη σκέψη, και στις δεξιότητες της ομιλίας, καθώς και αλλαγές στη συμπεριφορά. Και ενώ ακόμα δεν έχει βρεθεί η θεραπεία, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι οι συνήθειες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Οι άνθρωποι λοιπόν που κάνουν τακτικά τα παρακάτω ενδέχεται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης γνωστικής εξασθένισης.

Η σωματική δραστηριότητα κατατάσσεται στο νούμερο ένα της λίστας για τη προστασία από τη νόσο του Alzheimer. Όσοι ασκούνται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για 15 με 30 λεπτά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη νόσο. Επίσης, μια έρευνα που διεξάχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ διαπίστωσε ότι όσοι περπατούσαν καθημερινά είχαν μεγαλύτερο όγκο της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο τους, από εκείνους που δεν περπατούσαν. Αν λοιπόν θέλετε να προστατέψετε τον εγκέφαλο σας, εντάξτε τη πεζοπορία στις καθημερινές σας συνήθειες.

Αρχίστε μαθήματα χορού ή βάλτε δυνατά τη μουσική και χορέψτε. Μια μελέτη που έγινε στο Κολλέγιο of Medicine στη Νέα Υόρκη διαπίστωσε ότι ο χορός, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Alzheimer, περισσότερο και από το να λύνετε σταυρόλεξα. Και αυτό γιατί η εκμάθηση νέων βημάτων, βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Προτιμήστε τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να οδηγήσουν στη νόσο του Alzheimer. Γι αυτό και τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη πρόληψη της νόσου. Καλές πηγές αντιοξειδωτικών είναι οι βιταμίνες C και Ε. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, στο σπανάκι και στα προϊόντα ολικής άλεσης. Η βιταμίνη C βρίσκεται κυρίως στα εσπεριδοειδή, στις πιπεριές, στο σπανάκι, στις ντομάτες.  Και οι δύο αυτές βιταμίνες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου κατά 25%. Ξεκινήστε τα γεύματα σας με λαχανικά και μειώστε την κατανάλωση αλατιού και κορεσμένων λιπαρών οξέων.

Βρείτε χρόνο για φίλους. Αν θέλετε να διώξετε το Alzheimer, αποκρούστε τη μοναξιά και εντάξτε νέους φίλους στη ζωή σας. Όσο πιο συχνά συναναστρέφεστε με άλλους ανθρώπους, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες για εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων. Μη διστάσετε λοιπόν να κάνετε φίλους σε οποιαδήποτε ηλικία και αν βρίσκεστε και προσπαθήστε να συμμετέχετε στις συζητήσεις που γίνονται στις παρέες σας.

Είναι πλέον γνωστό ότι όσο πιο πολύ εξασκείτε τον εγκέφαλο σας, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Alzheimer. Η ανάγνωση, τα επιτραπέζια παιχνίδια, η εκμάθηση μουσικών οργάνων και η λύση διάφορων γρίφων αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα, ενθαρρύνουν την ανάπτυξη νέων κυττάρων του εγκεφάλου. Σε μια έρευνα άνθρωποι που είχαν ένα γονίδιο, το οποίο συνδέεται με τη νόσο, μπόρεσαν και ανέβαλαν την εμφάνιση της σχεδόν μια δεκαετία, εξαιτίας της εξάσκησης της πνευματικής τους λειτουργίας.

Απάντηση