Έτοιμοι για όλα και λίγο πριν τα μπλόκα οι αγρότες

Σε αναζήτηση κοινής ημερομηνίας που θα «στεγάσει» τις αντιδράσεις ολόκληρου του αγροτικού κόσμου ενάντια στα προωθούμενα μέτρα βρίσκονται οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, με τις προκαταρκτικές συσκέψεις να φουντώνουν από άκρο εις άκρο της χώρας, δίνοντας τα πρώτα μηνύματα στην κυβέρνηση για το μέγεθος της αντίδρασης που έρχεται.

Έτοιμοι να συγκρουστούν με την κυβέρνηση, ώστε να πάρει πίσω τα σκληρά μέτρα σε φορολογικό και ασφαλιστικό, δηλώνουν οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου και ανεβαίνουν στην Θεσσαλονίκη στο Βελλίδειο, στις 14 Ιανουαρίου για την Πανελλαδική Συνάντηση Αγροτών και Επιτροπών Αγώνα με πρόταση για πανελλαδική κάθοδο των τρακτέρ στις εθνικές οδούς και σε σημαντικούς κόμβους.

Ημερομηνία έναρξης των κινητοποιήσεων ορίστηκε μεταξύ 18-20 Ιανουαρίου στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου 9 Ιανουαρίου στο δημαρχείο Πλατυκάμπου πλήθος αγροτών και εκπροσώπων τους σε Συλλόγους, Ενώσεις και Ομοσπονδίες με την Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών-Κτηνοτρόφων νομού Λάρισας. Συντονιστής ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τάχθηκε, όπως και η πλειοψηφία των παρευρισκομένων, υπέρ των δυναμικών μορφών αγώνα, της μαζικής συμμετοχής, του ενωτικού πνεύματος, του μεστού λόγου στην διατύπωση προτάσεων-λύσεων και της σωστής διαχείρισης των μπλόκων.

Πρόταση για δημιουργία τεσσάρων μπλόκων στον νομό Λάρισας κατέθεσε ο τ. πρόεδρος Πλατυκάμπου Φάνης Μπανές, γνωστός για τους αγώνες δεκαετιών στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο οποίος τόνισε ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο χαρτί των αγροτών, γι’ αυτό επιβάλλεται η άμεση συσπείρωση και η καθολική συμμετοχή τους.

Τις μέχρι τώρα προσπάθειες για την αναίμακτη επίλυση των αγροτικών προβλημάτων, τις εισηγήσεις στους αρμοδίους, αλλά και την επιστολή στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων Κώστας Σπανούλης. Ας σκεφτούν καλά πριν πράξουν οι ιθύνοντες, τόνισε ο κ. Σπανούλης, πριν τα Ταμεία στεγνώσουν, ερημώσει η ύπαιθρος, 120 παρεμφερή επαγγέλματα, που άμεσα ή έμεσα αποκτούν εισόδημα από τον πρωτογενή τομέα, καταστραφούν. Εκτός αν υπάρχει σχέδιο:

1.    Tα 5 δισεκατομμύρια ευρώ που φέρνουν τα αγροτικά προϊόντα που εξάγονται να μηδενιστούν και την θέση τους να πάρουν εισαγόμενα που θα πωλούνται έως και 10πλάσια τιμή.

2.    Να προωθηθούν τα μεταλλαγμένα προϊόντα.

3.    Να συγκεντρωθεί η γη σε χέρια λίγων.

Την αναμέτρηση των δυνάμεών τους ανά περιοχή ζήτησαν οι αγρότες, που βλέποντας την μαζικότητα και τον αγωνιστικό παλμό της συγκέντρωσης, αποφάσισαν να δηλώσουν το μέγεθος το ερχόμενο Σάββατο στις 11 το πρωί στον Σκαραβαίο Γαλήνης για να βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους.

Ζεστοί για μπλόκα στην Καρδίτσα
Κάλεσμα στους αγρότες της περιοχής να βγάλουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες απεθύνει εξάλλου ο Αγροτικός Σύλλογος Παλαμά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά
To νέο ασφαλιστικό μαζί με τη φορολογία και τη νέα ΚΑΠ αποτελεούν το τελειωτικό χτύπημα για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες.

Ήδη το 38% των αγροτών αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές του. Τα επόμενα χρόνια το ποσοστό αυτό θα αυξάνεται και σε μια τριετία θα ξεπεράσει το 80%. Σε συνδυασμό με τη δυσβάστακτη φορολογία και τις περικοπές της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής στις ενισχύσεις που φθάνουν ακόμη και το 60%, μιλάμε για το τέλος του μικρού και μεσαίου αγρότη.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ την εφαρμογή τέτοιων εκτρομάτων που θα διαλύσουν τους αγρότες, τα αγροτικά νοικοκυριά και την ύπαιθρο.

Καλούμε όλους τους αγρότες ενισχύσουν τις κινητοποιήσεις βγάζοντας τα τρακτέρ στις πλατείες και να οργανωθούν μέσα από τον Αγροτικό Σύλλογο Παλαμά, τους κατά τόπους Συλλογους και την Ομοσπονδία για τα επερχόμενα μπλόκα σε πανελλαδικό συντονισμό.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΜΑΣ, ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗ ΓΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΟΥΝ ΤIΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

Σε μια αγροτική περιοχή όπως είναι ο Νομός Καρδίτσας, η ισοπέδωση του μικρομεσαίου αγροτικού κόσμου θα οδηγήσει σε πλήρη συντριβή της τοπικής οικονομίας.

Καλούμε όλα τα κοινωνικά στρώματα, τον έμπορο, τον ελευθεροεπαγγελματία, τον εργαζόμενο που είναι ο φίλος, ο συγγενής, ο γείτονας, να στηρίξουν τον αγώνα των αγροτών σε κοινό μέτωπο.

Κατάληψη ΟΓΑ Κοζάνης
Μετά την συγκέντρωση του Αγροτικού συλλόγου Βελβεντού ομόφωνα αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιησεων και η επόμενη θα είναι όπως είχε προταθεί στο υποκατάστημα του ΟΓΑ Κοζάνης, την επόμενη Τετάρτη στις 11.1.2016.
“Θα είμαστε όλοι εκεί. ΌΧΙ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΌ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ. ΑΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΤΟΥΣ”, αναφέρει ο Αγροτικός Σύλλογος Βελβεντού.

Κυριακή 17 Ιανουαρίου βγαίνουν στις πλατείες στον Έβρο
Την απόφαση να ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις πήραν πριν λίγο οι αγρότες σε σύσκεψη στο Εργατoϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας.


Συγκεκριμενα την Κυριακή 17 Ιανουαρίου η απόφαση των αγροτών ειναι να βγουν στις πλατείες των χωριών τους ενώ αργότερα θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις με μπλόκο στον κόμβο των Ριζίων του κάθετου άξονα Αρδανίου-Ορμενίου.

Δείτε σχετικό βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=ng_UYNj0O3E

Ανάστατοι οι Κρητικοί

Ο συντονισμός και η κοινή γραμμή στον αγώνα για την διασφάλιση των κεκτημένων ήταν το θέμα που απασχόλησε τη συνέλευση του συντονιστικού οργάνου των αγροτών που συνεδρίασε το Σάββατο 9 Ιανουαρίου στα Ανώγεια.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης επαναβεβαιώθηκε οτι το συντονιστικό όργανω θα έχει τον πρώτο λόγο στις επαφές και τις κινήσεις του αγροτικού κόσμου του νησιού με τους αγρότες να σημειώνουν πως δεν έχουν πρόβλημα με κανέναν και είναι ανοιχτοί στο διάλογο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός κεντρικού συντονιστικού οργάνου που θα εκπροσωπει τους αγρότες από όλη τη χώρα και θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στις επαφές με τον υπουργό.

Και όλα αυτά την ίδια ώρα που όπως είναι γνωστό μια άλλη μερίδα αγροτοσυνδικαλιστων από την ΟΑΣΝΗ και την Ιεράπετρα έχει αποφασίσει την κατάληψη κεντρικό κτήριο του ΟΓΑ στο Ηράκλειο με τους αγρότες να επαναλαμβάνουν το Σάββατο, στο πλαίσιο της συνεδρίασης πως είναι αναγκαίο να υπαρξει συντονισμός.

Πάντως το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τεταρτη 13 Ιανουαρίου, μεσημέρι στο γραφειο του υπουργού Βαγγέλη Αποστολου με τους νέους αγρότες της Κρήτης, ενώ το παρόν θα δώσουν και αγροτοσυνδικαλιστες ζητώντας διευκρινίσεις για το φορολογικο, το ασφαλιστικο και το μέλλον των επιδοτήσεων.

Αγροτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή στην Δαλαμανάρα

Αγροτικό παναργολικό συλλαλητήριο, κατά του ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση, διοργανώνει για την προσεχή Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στις 12.30 το μεσημέρι, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας, στην εθνική οδό ‘Αργους – Ναυπλίου, στο ύψος της πλάστιγγας στην Δαλαμανάρα και καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να πάρουν μέρος με τα τρακτέρ τους.

Στο κάλεσμα συμμετοχής στο αγροτικό συλλαλητήριο επισημαίνεται πως, «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στην Βουλή το επόμενο διάστημα, νόμο με την άγρια και εξοντωτική φορολόγηση και νόμο -λαιμητόμο για την κοινωνική ασφάλιση. Φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά. Τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ. Την ίδια στιγμή η σοδειά μας μένει απούλητη ή στην καλύτερη την παίρνουν τσάμπα οι έμποροι, σε τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής».

Προσθέτουν πως, «όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και των μονοπωλίων που προσπαθούν να βγάλουν από την παραγωγή το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, για να μείνουν οι μεγαλοαγρότες και οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις. Ο αγώνας που κάνουμε είναι αγώνας επιβίωσης. Είναι μονόδρομος για εμάς τους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς να στήσουμε ένα ισχυρό μπλόκο ενάντια στην πολιτική που μας ξεκληρίζει, μας πετάει από τα χωράφια μας και τα κοπάδια μας».

Επισημαίνουν ότι συντονίζουν τον αγώνα τους με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και μεταξύ άλλων, στα αιτήματα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας είναι, η κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, και των τελών για γεωτρήσεις, ΟΣΔΕ, πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά, αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές.

Επίσης ζητούν, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, καθώς και καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, με μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Πέραν των γενικών αιτημάτων οι αγρότες της Αργολίδας, ζητούν να ληφθούν μέτρα πρόληψης από τον ιό της τριστέτσας στα εσπεριδοειδή, ένταξή του στις αποζημιώσεις του φυτικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ, να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής στον Ανάβαλλο, για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, κοινωνική απόσυρση των εσπεριδοειδών με κρατική παρέμβαση, σε συνεταιριστικά συσκευαστήρια και τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και αξιοπρεπές εισόδημα.

Κινητοποιούνται από 15 του μήνα οι αγρότες Τρικάλων

Δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου οι αγρότες του νόμου Τρικάλων, μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου στα Τρίκαλα.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη» και αγροτικοί σύλλογοι αποφάσισαν να «βγουν» τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 15 Ιανουαρίου.

Παράλληλα αποφασίστηκε στο πλαίσιο της πλατιάς ενημέρωσης, όπως αναφέρθηκε, να πραγματοποιηθούν συσκέψεις στα χωριά Πηγή, Μεγαλοχώρι, Κεφαλόβρυσο και Φαρκαδόνα για την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα.

Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, «μαχητικά και οργανωμένα μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους-Επιτροπές αγώνα και την Ομοσπονδία διεκδικούμε, αιτήματα όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από την πανελλαδική συνάντηση των μπλόκων:

Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

Κατάργηση των χαρατσιών ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ, πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις ζωοτροφές, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία-Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις, κ.ά.».

Στις 15 Γενάρη βγαίνεουν στις πλατείες οι αγρότες της ΕΟΑΣΝΛ

Προηγούμενη απόφασή της για έξοδο τρακτέρ στις πλατείες επικύρωσε το περασμένο Σάββατο η ΕΟΑΣΝΛ, που εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Η επίθεση που δέχονται οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι ολομέτωπη. Το 3ο Μνημόνιο και η ΚΑΠ είναι τα εργαλεία μέσω των οποίων θα γίνει η συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια, η δημιουργία μεγάλων μονάδων, σύγχρονων τσιφλικιών. Η τάση συγκέντρωσης της παραγωγής είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ανάπτυξης του καπιταλισμού σε κάθε χώρα και είναι μια αντικειμενική διαδικασία.

Με τα στοιχεία της EYROSTAT την δεκαετία 2003-2013 υπήρξε μείωση των αγροτικών και κτηνοτροφικών μονάδων στην χώρα μας κατά 14%  και αντίστοιχο ποσοστό μείωσης επικράτησε σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Ο μέσος όρος κλήρου στην χώρα μας αυξήθηκε από 48 στα 68 στρέμματα ανά αγροτικό νοικοκυριό και τα αντίστοιχα νούμερα στην Ε.Ε είναι αύξηση από 117 στα 161 στρέμματα ανά νοικοκυριό.

Από τα παραπάνω στοιχεία είναι ξεκάθαρο ότι ξεκληρίζονται φτωχοί αγρότες που όσο πάει αυτό διευρύνεται και οδηγούνται στον αφανισμό και μεσαίοι αγρότες. Είναι ξεκάθαρο ότι συγκεντρώνεται η γη και παραγωγή σε λιγότερα χέρια.

1.     Αγροτικοί Σύλλογοι – Όπλο στον αγώνα μας

Είναι επιτακτική ανάγκη οι αγροτικοί σύλλογοι να μαζικοποιηθούν, να συσπειρώσουν την συντριπτική πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων, να δημιουργηθούν πολλοί περισσότεροι και να καλύψουμε το σύνολο του Νομού. Την τελευταία δεκαετία και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η Ομοσπονδία είναι σε καλύτερο επίπεδο οργανωτικά, το κύρος της είναι ανεβασμένο, την εμπιστεύονται και την ακούνε πολλοί περισσότεροι αγρότες και αυτό φαίνεται και από την μαζικότητα των κινητοποιήσεων και τα τρακτέρ της Λάρισας που συμμετέχουν στο μπλόκο Νίκαιας.

Πρώτο και αποφασιστικό βήμα στο οποίο θα κριθούμε είναι η ουσιαστική λειτουργία, ανασυγκρότηση, αναζωογόνηση των Αγροτικών Συλλόγων. Αυτό προϋποθέτει να υπάρχει τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ, να συζητάει θέματα που αφορούν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη του συλλόγου αλλά και συνολικά προβλήματα που αφορούν την διαβίωση στο χωριό. Εάν το Διοικητικό Συμβούλιο συζητάει και συνεδριάζει τότε πιο εύκολα θα διοργανώνει Γενικές Συνελεύσεις ή συσκέψεις/ομιλίες στο χωριό ώστε να ενημερώνει τους αγρότες για οτιδήποτε συμβαίνει. Μόνο με αυτό τον τρόπο ο Αγροτικός Σύλλογος θα αποκτά κύρος, θα συσπειρώσει την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, θα τους κινητοποιεί, θα γίνεται το «αποκούμπι» και θα συνειδητοποιείται η αναγκαιότητα για την ύπαρξη του.

Πολλές φορές στις συζητήσεις μας υπάρχουν ερωτήσεις και αγανάκτηση γιατί δεν βγαίνουν να παλέψουν οι αγρότες ενώ έχουν πρόβλημα, ενώ μειώνεται το εισόδημα τους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν μια σειρά μηχανισμοί που επιδρούν στην συνείδηση των αγροτών, συνολικά του λαού. Η καθημερινή προπαγάνδα από την τηλεόραση, sites στο internet, εφημερίδες ότι «δεν αλλάζει τίποτε», πως «πρέπει να κάνουμε όλοι θυσίες να σωθεί η χώρα» ότι «είναι μονόδρομος να σκύψουμε το κεφάλι ώστε να βγούμε από το τούνελ» ότι «δεν γίνεται τίποτε με τους αγώνες» και η γενικότερη απαξίωση της συλλογικής δράσης και πάλης.

Ο Αγροτικός Σύλλογος με την δράση του, την λειτουργία του μπορεί να «ξυπνήσει» συνειδήσεις, να πείσει ότι χρειάζεται η συμμετοχή όλων για να υπάρχουν αποτελέσματα στον αγώνα μας.  Ο αγώνας κρίνεται από τον συσχετισμό δύναμης, όσο περισσότεροι αγωνίζονται τόσο μεγαλώνουν οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν κάποια από τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε.

Το προηγούμενο διάστημα πολλά Δ.Σ όπως εκλέχτηκαν δεν συνεδρίαζαν τακτικά. Κάποιοι Α.Σ υπήρχαν στα χαρτιά, χωρίς καμιά λειτουργία και δράση. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει άμεσα από το νέο Δ.Σ και  ιδιαίτερα σήμερα που η επίθεση που δεχόμαστε θα σκληραίνει μέρα με την μέρα. Βάζουμε ως στόχο προτεραιότητας την συγκρότηση νέων Αγροτικών Συλλόγων σε ομάδες χωριών του Νομού που σήμερα δεν έχουν Συλλόγους και το δυνάμωμα των υπαρχόντων. Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις στα χωριά, με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σπιτιών, χωραφιών, στάβλων. Με διακοπές ρεύματος και ύδρευσης. Με φτώχεια και πείνα σε οικογένειες συγχωριανών μας. Είναι ζήτημα τιμής και ευθύνης για την ΕΟΑΣΝΛ, για τον κάθε αγροτικό σύλλογο να οργανώσει την πάλη των κατοίκων στα χωριά ώστε να μην επιτρέψουμε τέτοιες καταστάσεις να συμβούν.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι πρέπει να είναι μπροστά στην οργάνωση της διεκδίκησης για κάθε πρόβλημα που αφορά τα μέλη του και συνολικά το χωριό και όχι μόνο για αγροτικά ζητήματα.

Για παράδειγμα αφορά τα μέλη του Α.Σ όπως και ο όλο το λαό αν θα υπάρχει ουσιαστική δημόσια δωρεάν παιδεία. Τα χιλιάδες ευρώ που ξοδεύει μια αγροτική οικογένεια για να σπουδάσει τα παιδιά της από το δημοτικό ως το Πανεπιστήμιο για να πάρουν ένα πτυχίο που θα τους οδηγήσει στην ανεργία.

Αφορά τον Αγροτικό Σύλλογο αν θα υπάρχει ουσιαστική δημόσια υγεία και πρόνοια. Αν υπολειτουργούν όπως σήμερα, χωρίς ειδικότητες, μηχανήματα, προσωπικό όλα τα Κέντρα  Υγείας στην ύπαιθρο. Είναι και δική μας υπόθεση η οργάνωση της πάλης για αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας, για στελέχωση τους, για να μην πληρώνουν οι ασθενείς κλπ.

Αφορά τον Α.Σ αν θα υπάρχουν χώροι άθλησης, γήπεδα κλπ στα χωριά για τα παιδιά μας για να γυμνάζονται και να μην μπλέκουν με ναρκωτικά.

Αφορά τον Α.Σ αν η όποια Δημοτική Αρχή αυξάνει το κόστος ύδρευσης και τα δημοτικά τέλη που είναι τοπική φορολογία. Μας φορολογεί το κράτος, μας χαρατσώνει, μας φορολογεί και ο Δήμος από πάνω.

Οτιδήποτε αφορά στην ποιότητα ζωής των μελών του αφορά και τον Αγροτικό Σύλλογο που πρέπει  να γίνει ο κύριος μαζικός φορέας συσπείρωσης και διεκδίκησης μαζί με τους υπόλοιπους φορείς στο χωριό. (Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Μορφωτικοί, Αθλητικοί).

2.     Κοινή δράση και συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα

Χρειάζεται να κατανοηθεί ότι από μόνοι μας οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν θα αλλάξουμε αποτελεσματικά την μοίρα μας. Εκ των πραγμάτων έχουμε κοινά συμφέροντα με όλους όσους υποφέρουν σήμερα και πληρώνουν την κρίση χωρίς να φταίνε για αυτή την κρίση.

Το «διαίρει και βασίλευε» εφαρμόζεται από την αρχή της ιστορίας. Γνωρίσαμε στο πετσί μας τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» όταν βγαίναμε στους δρόμους. Τέτοιες απόψεις υπάρχουν και στους αγρότες, καλλιεργούνται συστηματικά όμως πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο όπλο από την αλληλεγγύη μεταξύ μας.

Όπως εμείς θέλουμε την συμπαράσταση των εργαζομένων, των υπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών το ίδιο και εμείς πρέπει να δείχνουμε την συμπαράσταση μας όταν αγωνίζονται.

Δεν αρκεί να στέλνουμε ένα ψήφισμα συμπαράστασης σε κάποιον που αγωνίζεται αλλά να συμμετέχουμε ουσιαστικά στους αγώνες τους και το ίδιο και αυτοί στους δικούς μας αγώνες.

Χρειάζεται να παίρνουμε κοινές πρωτοβουλίες για πολλά ζητήματα που μας αφορούν. Για παράδειγμα, υγεία, παιδεία, καμιά διακοπή ρεύματος ή νερού, να παλέψουμε μαζί ενάντια στο ασφαλιστικό σήμερα και στην άγρια φοροληστεία σε λίγο καιρό που θα το φέρουν για συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή.

Μπροστά μας έχουμε ένα σκληρό αγώνα απέναντι στην πολιτική της Κυβέρνησης που υλοποιεί το Μνημόνιο που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ αλλά και στην ΚΑΠ που μειώνει σχεδόν 60% ως το 2019 τις ενισχύσεις και βάζει νέους φραγμούς στην παραγωγή. Απέναντι στο τερατούργημα του ασφαλιστικού που τριπλασιάζει τις εισφορές στον ΟΓΑ και την άγρια φοροληστεία που θα φτάσει στο 26-29% με 100% προκαταβολή από το πρώτο ευρώ.

Η ΕΟΑΣΝΛ θα σταθεί στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα όπως έκανε πάντα στα σχεδόν 40 χρόνια λειτουργίας της χωρίς ποτέ να προδώσει τους αγώνες,  οργανώνοντας την ανυποχώρητη πάλη των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Τα αιτήματα μας είναι δίκαια και είναι αιτήματα επιβίωσης.

Τις μέρες που απομένουν χρειάζεται τα Διοικητικά Συμβούλια σε κάθε Α.Σ να συνεδριάσουν και να δουν πως θα ενημερώσουν και κυρίως θα οργανώσουν την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των αγροτών και κτηνοτρόφων στις κινητοποιήσεις.

Είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε. Οι αντιπρόσωποι της ΕΟΑΣΝΛ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και κάθε Συλλόγου είναι αυτοί που θα πρωτοστατήσουν.

Η απόφαση που ομόφωνα επικύρωσε η Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα είναι η έξοδος των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών την Παρασκευή 15 Γενάρη και μετά μαζί με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας και τις Επιτροπές Αγώνα θα αποφασιστεί η ημερομηνία και ο χώρος συγκέντρωσης των τρακτέρ για το Μπλόκο.

Υπ’ ατμόν και οι αγρότες Χαλκιδικής

Για δυναμικές κινητοποιήσεις προετοιμάζονται οι αγρότες της Χαλκιδικής το επόμενο διάστημα, ενόψει των εξοντωτικών Φορολογικών μέτρων και του νέου Ασφαλιστικού.

Αγρότες Σήμερα Παρασκευή 8/1 από την Τριγλιά Πορταριά Άγιο Μαμά Κασσάνδρα Σήμαντρα Καλύβες και Φλογητά είχαν συνάντηση με την κυβερνητική βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ.Ιγγλέζη και την οποία ενημέρωσαν για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι αγρότες, Φορολογικό Ασφαλιστικό για τις πρόσφατες πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ και τις καθυστερήσεις αποζημιώσεων ΕΛΓΑ.

Μετά την συνάντηση με την κ.Ιγγλέζη αποφασίστηκε  όλοι όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα (Αγρότες,Κτηνοτρόφοι,Αλιείς,Δασοκόμοι και Μελισσοκόμοι)καλούνται στη έκτακτη συνεδρίαση που διοργανώνεται την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, στις 8 το απόγευμα, στο ΚΑΠΗ της Ν. Τρίγλιας για να αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις των Αγροτών και τους τρόπους αντίδρασης τους.

Μπλόκα στον Προμαχώνα σκέπτονται οι Σερραίοι

Το ενδεχόμενο να βγουν τα τρακτέρ αρχικά στις πλατείες των χωριών και μετέπειτα να μεταβούν στον Προμαχώνα συζήτησαν οι Σερραίοι αγρότες, την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου κι ενώ όπως ειπώθηκε θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου.

Δείτε σχετικό βίντεο

https://www.facebook.com/tileepiloges/videos/vb.459293850854347/857524891031239/?type=2&theate

Απάντηση