Αιφνιδιαστική παραίτηση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ

Κρίση κορυφής έχει ξεσπάσει στον φοροελεγκτικό μηχανισμό, που από σήμερα αναζητεί όχι μόνον αντικαταστάτη της κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου στη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, αλλά και του επικεφαλής του ΣΔΟΕ κυρίου Παναγιώτη Δάνη ο οποίος, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, την Παρασκευή απέστειλε επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό, ερχόμενος σε κατά μέτωπο αντιπαράθεση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην επιστολή παραίτησης που έστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κύριος Παναγιώτης Δάνης εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του για την μεταφορά ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Και αυτό, τη στιγμή που ξεκινάει από σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για τη θέση του Γενικού Γραμματέα στην ΓΓΔΕ, με μια πολύ ανοικτή διαδικασία, χωρίς να απαιτούνται αυξημένα τυπικά προσόντα (αρκεί δηλαδή ένα πτυχίο ΑΕΙ, γνώση μίας ξένης γλώσσας και εμπειρία στα φορολογικά θέματα κα την διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού) και με την ευχέρεια του υπουργού Οικονομικών κυρίου Ευκλείδη Τσακαλώτου να επιλέξει όποιον θέλει από την short list των υποψηφίων που θα συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις –χωρίς να περιορίζεται δηλαδή από την σειρά κατάταξης και τις βαθμολογίες των υποψηφίων.

Προβλήματα εκδηλώνονται όμως όχι μόνον στην κορυφή, αλλά και στη βάση του φοροελεγκτικού μηχανισμού.
Εδώ και μέρες επικρατεί αναβρασμός για τις μαζικές μετακινήσεις των 500 στελεχών του ΣΔΟΕ προς τις εφορίες και ελεγκτικά κέντρα της χώρας.

«Σοβαρό» χαρακτήρισε το πρόβλημα και ο κύριος Τσακαλώτος που, μιλώντας στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κενά στις υπηρεσίες επειδή ελεγκτές αρνούνται να αναλάβουν θέσεις όπου μετακινούνται, κυρίως όταν απομακρύνονται από τις περιοχές όπου διαμένουν.

Υπό τις συνθήκες αυτές ξεκινά από σήμερα και η διερεύνηση των στοιχείων που παρέδωσε η Γερμανία για τους 10.588 Έλληνες καταθέτες της Ελβετίας.

Ύστερα από διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα την Παρασκευή μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και των οικονομικών εισαγγελέων, επελέγησαν 35 ελεγκτές από το πρώην ΣΔΟΕ που θα προστεθούν σε εκείνους του ΚΕΦΟΜΕΠ για να αναλάβουν την έρευνα της λίστας, με σκοπό να μην μείνει στο συρτάρι και να αποφέρει άμεσα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Απάντηση